Новий штам заражає повторно. Бразильська COVID-криза – застереження для світу й України зокрема

Бразилія бачить рекордну кількість смертей, а більш заразний варіант коронавірусу P.1 може спричиняти повторне інфікування.

Фото: Dado Galdieri для New York Times
Фото: Dado Galdieri для New York Times

Про це йдеться в матеріалі The New York Times. Наводимо скорочений виклад українською.

Через рік після початку пандемії Бразилія продовжує встановлювати сумні рекорди, а система охорони здоров'я – постійно на межі (чи й за межею) своєю здатності приймати пацієнтів. І попри все це, бразильці відмовляються дотримуватися заходів безпеки.

Попередні дані показують, що варіант, який поширився в місті Манаус не лише заразніший, а й заражає людей, які вже хворіли на інші версії вірусу. Ми про це писали:

Як бразильці повірили, що всі перехворіли і здобули колективний імунітет, а потім поліція захищала лікарню від напливу хворих

Але це погана новина для всього світу. "Бразильський" варіант уже виявлено у двох десятках інших країн.

Вакцини, згідно з тестами, захищають від серйозних випадків, але наразі більшість світу іще не прищеплено. Це означає, що багато людей з тих, що вже перехворіли й думають, що вони в безпеці – насправді знову під ризиком.

І знову влада країн може надто швидко відмовлятися від обмежень, пов'язаних із пандемією.

Науковці по всьому світу застерігають про небезпеку нових штамів. Нагадаємо, мешканці Манауса думали, що вже досягли "колективного імунітету", коли вдарила нова хвиля.

Манаус
Манаус

Попри нову хвилю, що почалася напередодні Різдва, губернатор штату Амазонас наразився на опір, коли спрообував ввести новий локдаун.

Тим часом виявлено, що варіант P.1 почав домінувати у штаті:

Нові, заразніші варіанти COVID-19 виникають там, де багато людей уже перехворіло

У лікарнях міста Манаус у січні зрештою закінчився кисень. Фото Michael Dantas/Agence France-Presse
У лікарнях міста Манаус у січні зрештою закінчився кисень. Фото Michael Dantas/Agence France-Presse

Відтоді у штаті Амазонас хвиля спала – проте вона накрила всю решту Бразилії.

Проблема ще й у тому, що у Бразилії роблять генне секвенування лише одного з 3000 підтверджених випадків, тоді як, наприклад, у США – кожного 200-го. Як ви, мабуть, розумієте, в Україні цього не роблять, а дарма:

Як ми й передбачали: Степанов підтвердив на Прикарпатті заразніший штам COVID-19

При цьому:

В Україні є кому досліджувати мутації коронавірусу – але держава цього не робить

До кінця січня штам P.1 був присутній у 91% секвенованих зразків у штаті Амазонас. До кінця лютого цей штам поширився у 21 з 26 штатів Бразилії.

Науковці від початку пандемії говорили, що повторне зараження є дуже рідкісним. Це давало змогу людям, які перехворіли, припускати, що вони набули імунітету. Ні. Не набули – принаймні проти нового штаму P.1.

Вакцинація в автомобілі (drive-through). Утім, бразильців вакцинують повільно. Фото: Victor Moriyama для The New York Times
Вакцинація в автомобілі (drive-through). Утім, бразильців вакцинують повільно. Фото: Victor Moriyama для The New York Times

Наразі лише 2.6% бразильців отримали принаймні першу дозу однієї з вакцин. Лише 1.5 млн (це менше одного відсотка) дістали по дві дози. Робити це швидше – бракує вакцин.

Новий варіант бразильське МОЗ назвало "новою стадією" пандемії. Через це уряд намагатиметься до червня вакцинувати принаймні половину населення великої країни, а до кінця року – всіх решту. Питання тільки, чи буде чим.

Біда бразильців ще у популісті-президенті, який особисто показував приклад саботування масок і локдаунів, постійно недооцінював публічно загрозу, просував ненаукові способи "лікування".

Навіть суд змушував його носити маску, але Болсонару продовжує зневажливо говорити про цей базовий засіб обмеження заражень.

merlin_184225053_45d604ce-8a9e-49cb-a4f2-9bfd006df370-jumbo.jpg

Жаїр Болсонару, березень 2021: фото Ueslei Marcelino/Reuters

ДокладнішеNYT (англійською)

Бразилія світ медицина пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні