Порошенко не правий: вакцина індійського виробництва – не лайно

1 березня на погоджувальній раді парламенту голова партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко розкритикував у жорстких висловах заходи влади, спрямовані на протидію епідемії COVID-19. І, зокрема, передав зміст розмови з прикарпатським медиком: "На мої питання, чому відмовляються вакцинуватися, – прошу вибачення за непарламентський вислів, що прозвучав із вуст лікаря, який перебуває у відчаї, – бо г*вно привезли".

"І на сьогодні ніхто не знає, привезли це через корупцію чи профнепридатність", – додав уже від себе Порошенко.

Зрозумілим і виправданим є бажання і політичне право опозиції критикувати дії влади. Так само виправданою є критика на адресу влади Зеленського щодо протистояння епідемії. Та попри це, слова Порошенка про «вакцину-г*вно» безвідповідальні та шкідливі. З фактологічної точки зору його заява – неправда, а з політичної – груба помилка.

Неправдива заява

Чому неправда? Бо вакцина, створена компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом, офіційно виробляється не лише в Британії, а й в Індії, в Інституті сироватки крові (Serum Institute), під брендом COVISHIELD. І цей варіант вакцини надають не лише бідним і нездалим країнам, як стверджує опозиція до Зеленського. Як повідомив сьогодні Reuters із посиланням на уряд Великої Британії, Об’єднане Королівство замовило 100 млн доз вакцини AstraZeneca. З них 10 млн, тобто кожна десята доза, вироблені в Індії у Serum Institute. Це той самий COVISHIELD, який зараз використовується в Україні.

І це не єдиний приклад. Із 26 лютого 2021 року обидві версії вакцини – британського та індійського виробництва – дістали схвалення на використання в Канаді. Ось повідомлення про це на сайті канадського уряду.

Тобто, те, що якість індійської версії вакцини AstraZeneca не поступається якості британської версії – це доведений факт. Інакше б британці та канадці ніколи не дозволили б її застосування в країні.

Політична помилка

Але репліка Порошенка – це також і політичний промах. Своєю фразою він фактично підтримав антивакцинаторську кампанію в Україні.

Табір противників вакцинації в Україні складається з трьох груп.

Перша, найчисленніша – це люди, які звикли бачити від влади саму лише "зраду", і тому з пересторогою ставляться до будь-яких державних ініціатив, зокрема й щодо щеплення.

Друга, нечисленна – це конспірологи, які бояться "чіпування", "мутації генів" чи "сатанинської мітки", що нібито хочуть з ними зробити під виглядом щеплення.

Але є і третя група – російська пропаганда та її провідники в Україні. Вони докладають максимум зусиль, щоб підірвати довіру українців до "поганих західних вакцин" – на противагу "ефективній і безпечній" російській вакцині "Супутник V". І щоб зрозуміти, що заява Порошенка зробила цій групі чудову послугу, достатньо ввести в рядок пошуковика Google слова "Порошенко вакцина" і побачити, що найактивніше їх розтиражовують саме російські сайти.

Ці факти, зрозуміло, не виправдовують дій української влади – її є за що критикувати, а їй є за що відповідати. Але неетично і нечесно висувати фейкові претензії Зеленському та його команді. Вони, перефразовуючи Порошенка, наробили власного г*вна стільки, що навряд чи є потреба підкидати їм ще й вигадане.

P.S. За нагоди варто спростувати ще одну популярну в опозиції тезу: що Україна, мовляв, розпочала вакцинацію від коронавірусу чи не найпізніше у світі. Це правда, що некомпетентність влади Зеленського спричинила затримки у процедурі отримання вакцини, яких можна було б уникнути. Однак ми точно не найпізніші. Так, Південна Корея, країна з успішним досвідом протидії епідемії на ранніх етапах, розпочала масову вакцинацію лише 26 лютого. Австралія – цілий континент – запустила програму щеплення 22 лютого. І з темпами Україна не єдина: успішна і розвинена Канада провалила організацію вакцинування й опинилася зараз у четвертому десятку з-поміж країн за кількістю щеплень на душу населення.

політика порошенко вакцинація вакцина

Знак гривні
Знак гривні