“Справа Майдану навпаки”: чому ДБР викликає на допит сотника 5-ї сотні Ігоря Солонинка

Про це детально розповідає Новинарня:

Ігор Солонинко в лавах ЗСУ
Ігор Солонинко в лавах ЗСУ

Сотника 5-ї сотні Самооборони Майдану, ветерана російсько-української війни Ігоря Солонинка підозрюють у вбивстві “беркутівців” під час подій Майдану в лютому 2014 року. Це випливає з ухвали Печерського районного суду м. Києва, винесеної 25 січня 2021 року в закритому режимі. Про неї стало відомо ЗМІ цього тижня.

В ухвалі йдеться: “під час огляду відеозапису (…), на якому відображено події акції протесту вранці 20.02.2014 на Майдані Незалежності в м. Києві, виявлено особу в зеленому шоломі, чорній куртці та чорних штанах, із перебинтованою лівою рукою та пов’язкою на шиї для підтримання травмованої руки, яка з барикади мітингувальників, що перетинає Майдан Незалежності, здійснює декілька пострілів у напрямку правоохоронців, які перебувають внизу вул. Інститутської в м. Києві”.

Напередодні у двох квартирах Солонинка – у Львові, де проживає дружина з дітьми, і в селі у батьків, де на той час перебував Ігор – провели обшуки.

“30 працівників ДБР, усі київські, російськомовні увірвалися до мене з обшуками у львівській квартирі та будинку в області. Вони розбудили дітей, почали проводити обшуки. Вилучили усе, що стосується Революції Гідності, фото, посвідку, історію хвороби мою, дві рушниці, на які я маю дозвіл. Звинувачують у вбивстві працівників “Беркута”. Обшукували до п’ятої ранку. Протягом цього часу ніхто не спав”, – цитує Солонинка “Еспресо.Захід”.

Наразі Ігорю Солонинку вручили повістку, яка зобов’язує його 2 березня з’явитися до Києва на допит у Держбюро розслідувань як свідка.

Утім, активісти Самооборони Майдану і сам Солонинко не виключають, що у вівторок йому можуть вручити підозру.

Ігор Солонинко — активний учасник Революції Гідності. Після побиття студентів 30 листопада він приїхав до Києва і лишився тут до кінця. Був сотником 5-ї сотні Самооборони Майдану.

На Майдані отримав поранення, але, попри це, добровільно став до лав Збройних сил України та воював у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Пройшов Слов’янськ, Луганський аеропорт, Щастя.

За мужність, проявлену в бойових діях, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Має дружину та троє дітей.

Нагадаємо, що 17 лютого Верховна Рада ухвалила постанову, в якій Революція Гідності названа “одним з ключових моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи”.

Також у постанові йдеться про “недопустимість зволікання із розслідуванням “справ Майдану” та “засудження протиправних дій окремих співробітників підрозділів міліції “Беркут”, окремих міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції Гідності”.

Також нагадаємо, що в суботу, 27 лютого, на 12:00 у Києві призначена масова акція протесту проти політичних репресій.

Знак гривні
Знак гривні