Лікарні на Заході України «заповнені на 100%» через COVID-19

Буковина посилює карантинні заходи, на Прикарпаття та з нього вже скасовано поїзди.

Найбільше хворих в Івано-Франківській області, де запроваджений жорсткий карантин і встановлені 16 блок-постів на в’їзді й виїзді з області. Лікарні в кількох районах Івано-Франківської області переповнені: через брак місць для шпиталізації хворих на COVID-19 пацієнтів вже підготували мобільний госпіталь, інформує телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки». В Україні другий день поспіль повідомляють про виявлення понад 8 тисяч нових випадків коронавірусу за добу. Перед тим впродовж півтора місяця їх було набагато менше.

Причиною спалаху на заході країни в Офісі президента України Володимира Зеленського називають гірськолижний курорт «Буковель»: він працював, попри локдаун. На початку року сам Зеленський теж катався там на лижах.

Місто Коломия – одне з тих, де хворих COVID-19 особливо багато. Коли в Центральну районну лікарню швидка допомога привозить нового пацієнта, головний лікар Віктор Бойко змушений довго шукати для нього місце в переповнених палатах. Медик каже, що впродовж останніх днів кількість нових випадків коронавірусу в західній частині України різко зросла: важкі пацієнти постійно прибувають, а медики працюють на межі можливостей.

«Використовуються майже всі медичні резерви, щотижня розгортається додаткова кількість ліжок. Лікарні заповнені. Ми заповнені на 100%, – підкреслює Бойко в коментарі телеканалу «Настоящее время». – Навіть сім додаткових ліжок, які у нас є, вже заповнені».

«Медики тепер, як бійці. Вони на передовій, борються з невидимим ворогом, який іноді навіть більш підступний, ніж ворог, якого ми бачимо в східній частині нашої країни», – зауважує головний лікар. Зараз, за його словами, медики намагаються визначити, чи борються вони з новими, більш заразними штамами COVID-19.

фото з фб Даші Подольцевої
фото з фб Даші Подольцевої

«Вірус істотно і сильно мутував. Це не той вірус, з яким ми боролися в квітні і липні, і навіть не той, з яким ми боролися в листопаді, – зауважує Бойко. – Зараз ми втрачаємо більше людей».

У зв'язку з цим, хочемо нагадати наукову статтю:

Нові, заразніші варіанти COVID-19 виникають там, де багато людей уже перехворіло

Спалах підкрався непомітно, хоч видно було зоддалік.

Спершу це:

Почалася друга хвиля? На Прикарпатті бракує COVID-ліжок

Потім це:

Через Covid-19 на Прикарпатті встановили КПП

Слідом це:

На Прикарпатті через спалах Covid-19 відкрили мобільний госпіталь

Далі й це:

Прикарпаття намагається напівзаходами приструнити "Буковель"

мутація коронавірус прикарпаття пандемія

Знак гривні
Знак гривні