Проєкт «український Bayraktar» закінчився, не встигнувши початися

Ударних БПЛА (безпілотних літальних апаратів) Bayraktar TB2 українського виробництва "поки" не буде.

Bayraktar TB2 під час пусків в Україні. Фото: BAYKAR
Bayraktar TB2 під час пусків в Україні. Фото: BAYKAR

Про це розказало джерело в уряді України, – пише Український мілітарний портал.

Основною причиною неможливості виробництва їх на території нашої держави називається законодавство, за яким народ України при створенні спільного підприємства володіє 50%+1 акцією.

"За чинного законодавства всі наші підприємства державні або казенні. При створенні спільного підприємства наше підприємство повинно мати не менше 50% + 1 акцію. Своєю чергою турецька сторона не хоче мати менше ніж 50%", — пояснив співрозмовник агенції.

"І це камінь спотикання. Вони вже втомилися від розборок і від неможливості за українським законодавством створити підприємство, де у них буде більш як 50% акцій", — додав співрозмовник агенції.

Раніше обговорювалося, що за створення спільного підприємства продукція підприємства для української армії мала б коштувати для ЗСУ дешевше. Тепер, за його словами, ця позиція втратила актуальність.

Про те, що Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників, розказав міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

"Вони попросили їм знайти в Україні майданчик з певними вимогами, на якому вони побудують підприємство для виробництва БПЛА силами українських фахівців. Зараз ми проводимо пошук цього майданчика", – повідомив тоді Олег Уруський.

Відзначалось, що це підприємство буде мати право продавати свою продукцію як на вітчизняний ринок, так і за кордон.

Збройні сили України планували придбати від шести до 12 комплексів Bayraktar TB2, тобто до 48 дронів. Їх збирання мали виконувати саме в Україні, що дозволило б знизити ціну на 35%.

туреччина україна авіація зброя

Знак гривні
Знак гривні