Чому біткойн – не просто спекулятивна бульбашка, а шкідлива спекулятивна бульбашка

Про це йдеться в матеріалах під промовистими назвами "Крипто-Чорнобиль" і "Негативний вплив біткойна на довкілля" (Бізнес-інсайдер).

Майнинг (видобування), атомна енергетика мають свою історію катастроф, які вплинули на довкілля. Нам багато що кажуть такі слова, як Чорнобиль і Фукусіма.

Але є ще одне, яке теж призводить до шкоди довкіллю. Ви чули це слово: біткойн.

Для тих, хто раптом жив останнє десятиліття у монастирі: біткойн – це комп'ютерний протокол, який дає спекулятивне цифрове псевдомайно, яким торгують по цілому світу.

Це система, метою якої є обходити кордони та закони.

Біткойн важко пояснити у традиційних термінах. Валюта – не валюта, платіжна система – не платіжна система. Ним не платять, а лише торгують. Він не підтримує економіку, ухиляється від податків, нічому не відповідає, й неясно, в чому ж його цінність і що формує його ціну.

Це радше концепт. Криптовалюта – зумисне невиразний термін про низку технологій з метою "заново винайти гроші з їхніх основних принципів, обійшовши структури влади".

Низка авторів пояснювали, що єдиний спосіб опису біткойна – це "інвестиційна бульбашка, створена навколо наративу популярного невдоволення економічною нерівністю".

Але за філософським туманом стоїть цілком конкретний програмний код, який працює на серверах у цілому світі.

Попри наратив свободи, це неймовірно спрагла влади система, яка ґрунтується на масиві нікому, крім тих, хто нею спекулює, не потрібних (wasteful) математичних дій – цей процес називається "майнинг".

По суті, це лотерейна бульбашка, в якій комп'ютери змагаються на швидкість. Що більше потужностей змарновано, то більше біткойнів можна на основі теорії ймовірностей (probabilistically) виграти в обмін на марнування енергії.

В останні десятиліття тисячі комп'ютерів цілодобово присвячено витраті енергії на виконання цих пробних обчислень, яких вимагає протокол криптовалют.

Все це, без регулювання та контролю, зараз споживає енергію, еквівалентну споживанню енергії кількома країнами середнього розміру. Наприклад, споживання електрики на біткойни більше за споживання електрики Аргентиною – країною з населенням у 45 млн людей.

Cambridge Centre for Alternative Finance оцінює нинішнє споживання енергії самим лише біткойном у 121.36 терават-годин на рік. Це відповідає:

У більш економічних термінах – це в 1.6 разів більше за споживання енергії Amazon, Google, Microsoft, Facebook та Apple разом узятих. А це одні з найбільших компаній у світі, що працюють на мільярди споживачів і створюють тисячі продуктів, якими користується цілий світ.

І на що йде вся ця енергія у випадку біткойну?

На спекулятивне збагачення без створення корисних продуктів.

І всі спекулятивні бульбашки, як відомо, лопають, лишаючи лише бризки. Часом – доволі брудні бризки.

Докладніше англійською за лінками вгорі

фінанси технології економіка

Знак гривні
Знак гривні