Київ домовляється з Ілоном Маском про запуск українського супутника

Україна веде перемовини з американською компанією SpaceX, що належить відомому підприємцю Ілону Маску щодо можливого запуску супутника дистанційного зондування землі (ДЗЗ) "Січ 2-30 (2-1)". Про це повідомив віцепрем'єр – міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

"На сьогодні космічний апарат практично готовий, він потребує кінцевого аналізу і експлуатаційних, технічних перевірок готовності до запуску. Ми зараз інтенсивно працюємо з потенційною компанією, яка надає послуги з запуску, тому що це не так просто… У нас є вікно запустити наш апарат у грудні місяці за допомогою іноземного оператора, яким є у даному випадку компанія SpaceX", – сказав посадовець.

transporter1stack_1.jpg

Адаптер для "колекції" з 143 супутників, виведених місією Transporter-1

Уруський явно має на увазі проект SpaceX під назвою Transporter. Компанія запускає ракету-носій Falcon 9 із «колекцією» невеликих супутників від різних замовників. Вартість становить від $1 млн за 200 кг на низьку полярну орбіту (або $5 тис за 1 кг). Це ідеально підійшло б під характеристики супутника «Січ» – він важить трохи менш як 200 кг, і запускати його треба саме на полярну орбіту – це дає змогу щодоби кілька разів проходити над територією України. У січні SpaceX запустила перший Transporter – із рекордною кількістю супутників (143). До кінця року заплановані ще два аналогічні польоти. Україна розраховує забронювати місце на Transporter-3, який має полетіти в грудні.

Є інше питання: наскільки відповідає сучасним завданням морально застарілий український супутник "Січ". Утім, за тими цінами, що пропонує за його виведення SpaceX, краще мати на орбіті хоча б такий власний апарат, ніж взагалі не мати жодного.

Знак гривні
Знак гривні