Кінець всім сподіванням: ЄС може обмежити експорт вакцин, бо самим треба

Раніше ЄС заявляв про "солідарність" з Україною в питанні вакцин від коронавірусу. Тепер у Євросоюзі з’явилися пропозиції контролювати вивезення на експорт вироблених у ЄС доз вакцини після заяви компанії AstraZeneca про те, що вона у першому кварталі зможе поставити менші обсяги, ніж передбачено контрактом.

До речі, затримує також і Китай, від якого ми теж мали отримати вакцини (детально)

Пропозиції ЄС передбачають, що компанії мають отримувати дозвіл, перш ніж вивозити вироблені вакцини за межі блоку – через підозри, що законтрактовані ЄС дози можуть продавати в інші країни за вищими цінами. Варто зазначити, що ЄС інвестував значні кошти у налагодження їхнього виробництва. 

Як пише Politico, такі заклики з’явилися після зустрічей між представниками урядів країн-членів і компанії AstraZeneca, – передає Європравда.

Світова служба ВВС підтверджує, що в усьому світі "зростають острахи" щодо постачань вакцини через брак її для тих, хто має отримати першим.

Розподіл вакцин красномовно показав, як люди діляться на «сорти» за країнами (КАРТА, ГРАФІКА)

Eo89U6kW4AEtCzA.original.jpg

Карта аналітичного підрозділу The Economist, деталі за посиланням угорі.

Утім, хто винен у нашому випадку? Питання цікаве:

Навіть Узбекистан закупив вакцину, Україна – ні

2.png

Дещо застарілий, але досі показовий графік The Economist, Україна йде за Covax отам у самому низу: деталі за посиланням вище.

світ вакцина пандемія україна євросоюз вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні