Свіжий звіт СБУ щодо захисту цілісності України та протидії тероризму. Що в ньому? (ІНФОГРАФІКА)

У 2020 році винесено 192 судові вироки за посягання на цілісність України та за терористичну діяльність.

Такі результати роботи СБУ за напрямом захисту національної державності, у межах якого було розпочато загалом 335 кримінальних проваджень.

Звіт оприлюднено пресцентром Служби безпеки України, – передає Український мілітарний портал.

Серед іншого СБУ запобігла терактам, які планувалися біля торгового центру «Французький квартал» у Харкові, поблизу госпіталю в Сєвєродонецьку та на залізничній станції Рубіжне, на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот».

Також СБУ брала участь у спецопераціях зі звільнення заручників у Луцьку та Києві, затримала організаторів серії вибухів у столиці та нейтралізувала вибухові пристрої.

Для захисту національної державності СБУ співпрацює з іноземними партнерськими спецслужбами.

У взаємодії з ними було заборонено в’їзд в Україну 644 іноземцям, причетним до терористичних і екстремістських організацій.

Із цих же причин ще 5 іноземців видворено і 74 примусово повернуто до країн походження.

Спільно з Міністерством закордонних справ було проведено 73 демарші представникам іноземної сторони, зокрема за антиукраїнську діяльність, підтримку анексії чи відвідування Криму.

Окрім того, контррозвідка СБУ протягом 2020 року розпочала 304 кримінальні провадження, зокрема за ознаками державної зради, шпигунства, диверсії та створення терористичної організації.

«До прикладу, у вересні 2020 року контррозвідники Служби затримали у Рівному агента ФСБ РФ, який намагався вчинити диверсію на одному з об’єктів критичної інфраструктури регіону», – розповідають у СБУ.

Також набув чинності 101 обвинувальний вирок.

Так, до 10 років позбавлення волі засуджено громадянина КНР Шу Юаньцзе за шпигунство, до 12 років – українця О. Смородінова, який співпрацював із ФСБ, до 10 років – українця-агента ФСБ Е. Агєєва, який намагався підірвати сховище з аміаком на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», до 8 років – трьох українців і росіянина за участь у терористичній організації.

Викрила контррозвідка СБУ і понад 300 фактів набуття іноземного громадянства представниками органів влади та держуправління.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

держава сбу сепаратизм тероризм безпека кримінал

Знак гривні
Знак гривні