«Медзакупівлі» критикували МОЗ і Степанова – й тепер у них забрали закупівлю вакцин від COVID-19

На позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України забрав функцію закупівлі вакцин від держпідриємства "Медзакупівлі України" і передав процес міжнародній організації Crown Agents.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов: фото Ліга
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов: фото Ліга

Це сталося після того, як Медзакупівлі розкритикували МОЗ і заявили, що не погоджуватимуть закупівлі вакцин із міністерством

За інформацією "УП.Життя", компанія Crown Agents бере відсоток за послуги – від 4,5% до 5% від контракту.

Про зміну контрагента повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу у п'ятницю, 15 січня.

"Вона матиме повноваження зокрема на укладання контрактів, відповідно до проведених попередньо Міністерством охорони здоров'я, керівництвом держави перемовин, а також логістичний супровід вантажів", заявив Степанов. 

Сам міністр сказав, що вітає таке рішення. 

"Міністерство охорони здоров'я працює з цією організацією з 2015 року, але можу сказати, що з 2020 року, відколи з цією організацією працюю безпосередньо я, то Crown Agents займається закупівлею медичних виборів, лікарських засобів, і в тому числі вакцин, і все відбувається достатньо чітко, а постачання відбувається в терміни" .

Причини міністр назвав дві: 

"Перше, робота ДП "Медичні закупівлі" є вкрай неефективна. Неефективною я вважаю саме організацію роботи з боку керівництва цієї компанії. 

Створення цього державного підприємства мало єдину мету здійснення прозорих ефективних медичних закупівель".

За словами міністра, із 483 позицій, які ДП "Медичні закупівлі" мали закупити в 2020 році, 108 позицій не було закуплено.

"Тобто це більше, ніж 20% провалених закупівель. За кожним незакупленим лікарським засобом чи медичним виробом стоїть життя конкретних людей", – пояснив він. 

І друге – це безпосередній процес закупівлі вакцин. 

"Позиція і непрофесійна поведінка, дуже непрофесійна, ДП "Медичні закупівлі" викликала додаткові запитання в наших контрагентів, які будуть постачати вакцини і з ким ми вели перемовини, і в тому числі до різних недолугих заяв керівництва цього підприємства, які точно не мали звучати, виходячи з тої функції, яку вони виконують".

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

закупівлі конфлікт медицина вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні