Нацрада просить відмовитися від постачань техніки, яка виходить в інтернет, із Росії: небезпечні налаштування за замовчанням

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до виробників і постачальників телевізійних приймачів, медіаплеєрів, а також смартфонів та інших сучасних пристроїв, які дозволяють використовувати спеціальні програми для прийому і перегляду медіаінформації з використанням інтернету, з наполегливим проханням якнайшвидше відмовитися від постачання такої техніки з території Росії.

Навіть західна техніка, зроблена для Росії і потім завезена в Україну, може мати небезпечні налаштування за замовчанням
Навіть західна техніка, зроблена для Росії і потім завезена в Україну, може мати небезпечні налаштування за замовчанням

Нацрада також просить виробників і постачальників вищезгаданого обладнання відмовитися від ввезення в Україну техніки, виробленої для реалізації та використання на території Росії, – передає Інтерфакс-Україна із посиланням на повідомлення регулятора.

Таке прохання регулятор озвучив у зв'язку із затвердженням урядом країни-агресора від 31 грудня 2020 року переліку програм, які мають бути попередньо встановлені на окремі види техніки.

Зокрема, Нацрада побоюється того, що на телеприймачі з функцією Smart TV та їхні аналоги будуть встановлені програми для перегляду низки телеканалів і сервісів, які заборонені для поширення на території України.

Крім того, на смартфони та інші портативні пристрої, вироблені в Росії, або вироблені для реалізації і використання на її території, будуть встановлені застосунки від компаній, які підпадають під санкції на території України.

"Ми звертаємося до мереж роздрібної торгівлі та приватних підприємців також із проханням припинити практику встановлення програм, які дозволяють переглядати заборонені канали або користуватися забороненими сервісами, під час продажу електронних пристроїв кінцевому споживачу", – наголошується в повідомленні Нацради.

Регулятор також звернувся до Кабінету Міністрів і РНБО з проханням докласти зусиль для запобігання постачанням такої техніки в Україні.

"Інакше це призведе до створення додаткових ризиків для громадського спокою, посилить інформаційний вплив держави-агресора, дасть новий поштовх розвитку піратства в Україні", – вважають у Нацраді.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

пропаганда росія безпека інтернет

Знак гривні
Знак гривні