Саудити збудують мільйонне місто без машин, а керуватиме ним штучний інтелект

До 2030 року населення міста має сягнути 1 млн осіб.

Ілюстративне зображення: Naeblys|Getty Images
Ілюстративне зображення: Naeblys|Getty Images

У Саудівській Аравії побудують лінійне «місто майбутнього» під назвою The Line без автомобілів, з нульовим викидом парникових газів і під управлінням штучного інтелекту, йдеться в пресрелізі проєкту Neom, – передає Хмарочос.

The Line завдовжки 170 км є уособленням середовища майбутнього посеред природи – без автодоріг, автомобілів та з пішою доступністю до всієї повсякденної інфраструктури. У місті створять підземний надшвидкісний транспорт, на якому поїздка містом має займати не більш ніж 20 хв. У місті будуть школи, оздоровчі центри та зелені насадження, пише агентство ANBA.

До 2030 року кількість жителів міста має сягнути 1 млн осіб, для яких планується створити 380 тис. робочих місць. За словами спадкового принца Мухаммеда ібн Салмана, на створення інфраструктури витратять $100–200 млрд. За даними Bloomberg, на створення флагманської бізнес-зони на Червоному морі і в затоці Акаба будуть потрібні інвестиції сумою близько $500 млрд.

Місто The Line увійде в промислову зону Neom і має живитися стовідсотково чистою енергією. Будівництво нових об’єктів на тлі падіння цін на енергоносії має розширити економічну базу держави.

Про проєкт було оголошено ще в 2017 році. Проте зусилля Ер-Ріяда із залучення іноземних донорів провалилися у зв’язку з убивством журналіста Джамаля Хашоґджі. Він загинув у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в жовтні 2018 року. Крім цього, падіння цін на нафту і пандемія коронавірусу завдали країні важкий економічний удар.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

технології роботи місто майбутнє

Знак гривні
Знак гривні