Прихильники Трампа увірвалися у Капітолій, засідання з приводу затвердження результатів виборів зупинено

Сьогодні в Конгресі США мали бути затверджені голоси за Джо Байдена – як черговий формальний крок до оголошення його перемоги.

Більше фото: натовп прихильників Трампа ввірвався в парламент США

Натомість натовп прихильників Трампа (після його виступу, в якому той заявив, що ніколи не визнає поразки), прорвав оточення поліції та увірвався у приміщення Капітолія. Конгрес зупинив засідання, до оголошення головуючого.

Коротка хронологія подій, у порядку того, що відбувалося

-- Мер Вашингтона оголосив про комендантський час, починаючи з 18:00.

-- Персоналу в Капітолії наказано закритися в кабінетах.

-- Трамп, який разом із своїм сином фактично підбурювали людей на мітингу, розмістив твіт, у якому закликав до "мирного протесту".

-- "Мирна поведінка" учасників "протесту" всередині Капітолія, відео.

-- Конгресмен-республіканець Адам Кінцінгер заявив, що останні події схожі на "спробу перевороту".

-- Пентагон відмовив у запиті на розгортання Національної гвардії у Вашингтоні.

-- Прокурор Вашингтона закликав Трампа звернутися до своїх прихильників, щоб ті припинили насильство і залишили приміщення Капітолія. Трамп досі цього не зробив.

-- Близько 1,100 бійців Нацгвардії Вашингтона (DC) будуть залучені сьогодні, щоб підтримувати порядок у місті.

-- Віцепрезидент Пенс закликав усіх учасників протесту залишити Капітолій негайно. Трамп досі цього не зробив.

-- Байден закликав Трампа закликати своїх прихильників припинити осаду Капітолія. Також Байден заявив, що поточні події – це не протест, а бунт і напад на демократію.

-- Трамп в однохвилинному відео половину часу говорив про те, що вибори вкрадені, але його прихильникам, що увірвалися у Капітолій, треба йти додому. При цьому він назвав їх "дуже особливими" і не висловив жодного осуду їхнім діям.

-- За попередніми даними, сьогодні на довиборах у Джорджії демократи здобули (доволі неочікувано) більшість у Сенаті. Отже, у Байдена буде двопалатна підтримка для проведення будь-яких своїх законодавчих ініціатив на два роки.

-- У Капітолії з'явилися перші бійці Національної гвардії. Є інформація, що протоколи з електоральними голосами від всіх штатів, які засвідчують перемогу Байдена, вдалося зберегти під час хаосу двох останніх годин.

-- Конгресменка Ільхан Омар оголосила про намір ініціювати процедуру імпічменту Трампу, тому що його поведінка призвела до подій із захопленням Капітолію.


-- Поліція почала відтісняти прихильників Трампа від стін Капітолія. За допомогою світлошумових гранат та сльозоточивого газу вже звільнені балкони та сходи перед будівлею. Схоже, периметр навколо Капітолія вже зайнятий поліцією.

-- Штурм Конгресу не був випадковістю: його відкрито планували в інтернеті протягом останніх кількох тижнів.

-- Станом на 18:00 (01 ночі за Києвом) будівля Капітолія під повним контролем правоохоронців, як і територія навколо. Є інформація, що Сенат та Конгрес збираються продовжити засідання та дорахувати голоси штатів, щоб формально підтвердити перемогу Джо Байдена.

-- Офіційно: Конгрес та Сенат продовжать розглядати результати виборів о 20:00 (3 години ночі за Києвом). Нагадаємо, цей розгляд було зупинено натовпом прихильників Трампа, які увірвалися у будівлю Капітолія.

-- 2020-01-07, приблизно о 10:30 за київським часом, віцепрезидент Майк Пенс оголосив Джо Байдена переможцем виборів із рахунком 306-232, у кінці засідання про підрахунок голосів штатів. На ньому Конгрес після кількагодинних дебатів відкинув заперечення щодо перемоги Байдена у низці штатів, які висувала республіканська меншість.


Нижче фото Ігоря Бобіча, який передає з місця події, та фото інших джерел

ErE0O7NXYAImcP8.jpeg

Прихильники Трампа у Капітолії

ErEvLdGVgAA0R2T.jpeg

Охоронці погрожують зброєю прихильникам Трампа, які збираються вриватися в залу засідань

ErEsMSaXMAUkVur.jpeg

Це фото напевне стане одним із символів занепаду американської демократії часів Трампа: учасник протесту волає з трибуни Конгресу, що Трамп переміг

capitoly.png

Прихильники Трампа всередині Капітолія

ErEof0AXYAkTU-w.jpeg

Прапор Конфедерації

ErEnnaoXcAATQfH.jpeg

Ще більше прихильників Трампа заходять у приміщення

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

байден трамп вибори сша

Знак гривні
Знак гривні