США ухвалили «історичний» закон, який має не дати міжнародним злочинцям відмивати у Штатах гроші

Антикорупційний закон по суті забороняє анонімні компанії, що існують лише на папері. Це має не дати злочинцям відмивати через банки США гроші чи ховати їх там.

За цікавим збігом, нещодавно у США почався процес про відмивання грошей Коломойським

Зокрема, прокурори США висунули нові звинувачення проти ексакціонерів Приватбанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова через незаконне привласнення та подальше відмивання ними коштів українського банку для купівлі нерухомості у штаті Огайо. Раніше схожі обвинувачення Мін’юст США виносив щодо нерухомості Коломойського у штатах Кентуккі та Техас.

Новий закон вимагатиме представити дані про власників та походження коштів до Financial Crimes Enforcement Unit – агенції, що займається фінансовими злочинами

Про це пише Independent.

Transparency International, міжнародна організація з прозорості, назвала цей закон "одним із найважливіших антикорупційних заходів, будь-коли прийнятих Конгресом США".

Антикорупційні організації роками лобіювали закриття "дірок" у законодавстві США, які дають змогу злочинцям ховати гроші. Так, у 2019 році США обійшли навіть Швейцарію у глобальному антирейтингу країн, де переховують незаконно отримані кошти. Тепер США на другому місці індексу Financial Secrecy – попереду лише Кайманові острови.

Дотепер будь-хто міг створити у США шелл-компанію (яка нічого не робить) і під її парасолею анонімно тримати будь-які суми грошей так, що людину неможливо визначити. Цим користуються корумповані іноземні лідери, боси кримінальних картелей, торгівці наркотиками, незаконною зброєю, будь-які фінансові злочинці.

Докладніше англійською

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

кримінал корупція сша закон

Знак гривні
Знак гривні