Степанов заявляє, що на COVID-19 тестують менше, бо люди не звертаються

"У нас суттєво зменшилася кількість людей, які звертаються за тестуванням, які мають ознаки коронавірусної хвороби", – сказав міністр охорони здоров'я.

В Україні стали менше тестувати на COVID-19, оскільки люди стали менше звертатися – тому Міністерство охорони здоров'я розширює перелік симптомів, за яких тестування робитимуть безкоштовно.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив на пресбрифінгу 14 грудня, – передає УП.

"На минулому тижні було зроблено методом ПЛР 244 391 тестування – це менше, ніж було на позаминулому тижні, де було 279 189.  Мушу роз'яснити, тому що зараз багато людей говорять про кількість тестувань, маніпуляції зі статистикою і таке інше. В нас суттєво зменшилася кількість людей, які звертаються за тестуванням, які мають ознаки коронавірусної хвороби", – заявив міністр.

Але чому зменшилася швидкість, це не пояснює – ТЕКСТИ.

За словами міністра, відтепер необхідно безкоштовно тестувати будь-яких людей, які мають ознаки респіраторного захворювання.

"На завтра буде відповідний роз’яснювальний алгоритм: як люди можуть протестуватися, зокрема й контактні хворі, в який спосіб, де саме вони можуть зробити тести. Для того, щоб у нас збільшувалася кількість тестувань і, відповідно, більше верифікувати наших (хворих) громадян і контактних хворих. Потужності наших лабораторій ми суттєво збільшили, нам треба розширити перелік громадян, які мають доступ до тестування", – запевняє Степанов.

За словами Степанова, зміни алгоритму означають, що збільшиться кількість людей, яких "держава буде безкоштовно тестувати" на COVID-19. Тепер тестуватимуть усіх людей із ознаками ГРЗ, адже "симптоми коронавірусної хвороби відрізняються від одного хворого до іншого".

Міністр також запевняє, що кількість людей у стаціонарах не збільшується – і це вказує, за його словами, на стабілізацію ситуації з епідемією.

Якщо місяць тому, в неділю 15 листопада, в Україні було здійснено 33 486 тестувань (ПЛР – 28 685, ІФА – 4 801), тиждень тому, у неділю 6 грудня, – 33 502 тестування (ПЛР – 27 881, ІФА – 5 621), то в неділю 13 грудня, – лише 25 582 (ПЛР – 20 493, ІФА – 5 089).

епідемія коронавірус україна степанов

Знак гривні
Знак гривні