COVID-19 перейшов у Східну Європу, звідки десятиліттями виїжджали лікарі й де їх бракує – Wall Street Journal

В останнє десятиліття з Польщі в Західну Європу виїхало заради кращої роботи стільки лікарів, що ті, хто залишився, часто відпрацьовують 36-годинні зміни.

Усі фото з Польщі, автор Maciek Nabrdalik, для WSJ
Усі фото з Польщі, автор Maciek Nabrdalik, для WSJ

Про це пише Wall Street Journal.

Нагадаємо, при цьому Польща хоче заповнити свій дефіцит медиків за рахунок українських лікарів і спрощує їхнє працевлаштування

Коли місцева медсестра була госпіталізована з коронавірусом, вона, задихаючись, мусила допомагати іншим пацієнтам у палаті.

Криза Європи рухається на схід – із найбагатших і найбільш підготованих країн до бідніших, які десятиліттями "експортували" лікарів, і тепер настав час платити рахунки за цей біблійний вихід (exodus).

Так, у Польщі – найнижча кількість лікарів у Євросоюзі, 238 медиків на 100 тис. населення. У Німеччині – вдвічі більше, й відносний успіх у боротьбі з коронавірусом значною мірою пов'язаний з іноземним персоналом. Зокрема, польським.

Та й в Україні ви, мабуть, бачили рекламу курсів німецької мови саме для лікарів

Країни Східної Європи, такі як Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія, навесні ще легко обійшлися, й до осені ці країни закупили апарати штучної вентиляції легень. Але їм бракує людей, які б оперували цим обладнанням. Кількість випадків зростає, й медики змушені розтягувати межі людської витривалості.

В Україні не краще:

Ковідна Одеса: медичне сортування, нестача лікарів, померлі в коридорах й ігнорування карантину

В останні десятиліття багаті країни, зокрема в Західній Європі, втягували в себе талант із регіонів із меншою зарплатнею. Італійські та британські лікарні працюють із допомогою польських, румунських, угорських медиків.

Так, угорський фізіотерапевт заробляє $600 вдома, проте вп'ятеро більше в Німеччині, до того ж працюючи на коротших змінах.

Лікарі з Естонії можуть уп'ятеро збільшити свою зарплатню, перетнувши протоку до Фінляндії.

У Польщу приїжджають хедхантери з Німеччини: на парковках лікарень з'являється реклама на лобовому склі, що обіцяє медикам уп'ятеро вищу зарплатню, два роки безкоштовних уроків мови та забезпечення житлом.

Третина випускників медичних вишів одразу після випуску виїжджає зі Словаччини.

Залишилися ж переважно старші люди – ті, хто здобув освіту ще за комунізму; ті, хто гірше знає німецьку. Або ж ті, хто повернувся, вже побувши заробітчанином за кордоном. Так, середній вік медсестри в Польщі – 53 роки, невдовзі всі вони за законом досягнуть пенсійного віку.

Кожна десята медсестра захворіла на коронавірус або перебуває на карантині з підозрою на COVID-19. У місті Болеславець, пише WSJ, захворіли три чверті всіх медсестер, у сусідньому містечку Дрезденко – половина.

Влада мобілізувала для допомоги рятувальників, військових і черниць. Так, солдати вимірюють температури на вході до лікарень і вводять дані в комп'ютери.

Неврологічне відділення, перетворене на ковідне, Польща: фото Maciek Nabrdalik
Неврологічне відділення, перетворене на ковідне, Польща: фото Maciek Nabrdalik
Ті польські медсестри, що не виїхали з країни, нині працюють понаднормово: фото Maciek Nabrdalik
Ті польські медсестри, що не виїхали з країни, нині працюють понаднормово: фото Maciek Nabrdalik

Угорський уряд тисне на лікарів, щоб вони відмовлялися від приватної практики, й намагається обмежити право медиків обирати лікарню. Дослідження, проведене в червні, показало, що шість із десяти випускників медичних вишів збираються виїхати з Угорщини.

"Ми краще будемо касирами в Aldi або Tesco, – заявив WSJ угорський лікар. – Ми більше заробимо і принаймні матимемо регулярні вихідні".

Польща закупила достатньо апаратів ШВЛ навесні, але бракує людей, щоб ними оперувати: фото Maciek Nabrdalik
Польща закупила достатньо апаратів ШВЛ навесні, але бракує людей, щоб ними оперувати: фото Maciek Nabrdalik

абзац польща україна інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні