Українці за польськими документами намагаються працювати в Німеччині. Їх депортують з ЄС

Протягом усього 2020 року спостерігається збільшення динаміки виїзду українців до Німеччини на нелегальну роботу за документами, які дають дозвіл на працевлаштування лише в Польщі.

Ілюстративне зображення: німецький штамп про депортацію
Ілюстративне зображення: німецький штамп про депортацію

Найбільш поширена схема шахрайства – це пошук українців на території України представниками дрібних та непублічних польських фірм із працевлаштування для роботи в Польщі з подальшою пропозицією нелегального працевлаштування за більшою зарплатною ставкою в Німеччині.

Внаслідок цього збільшилася кількість випадків депортації, – йдеться в аналізі компанії Gremi Personal.

Передусім йдеться про послуги в сфері догляду за домогосподарством і людьми похилого віку або непрацездатними особами.

З огляду на запроваджені в ЄС і Німеччині епідеміологічні обмеження, громадяни України тимчасово НЕ МАЮТЬ ПРАВА в'їжджати в Німеччину в межах безвізових поїздок із туристичною, приватною або діловою метою.

«Прибувши легально на територію Польщі і відбувши там карантин, деякі намагаються нелегально їхати вже далі в Німеччину та інші країни ЄС. Для роботи в Німеччині так само використовують несправжні трудові договори, румунські та угорські паспорти (зокрема і фальшиві), чеські робочі візи, – коментує ситуацію генеральний директор компанії Gremi Personal Томаш Богдевич. – [Нелегальне працевлаштування] завжди несе в собі колосальні загрози для них же самих. Це і шахрайство, і депортація із забороною подальшого в'їзду на територію ЄС, і невиплата обіцяних зарплат, і численні факти експлуатації. В умовах пандемії такі ризики значно збільшуються».

За даними Головного управління федеральної поліції, тільки за липень-вересень із Німеччини вислали близько 300 українців і 48 осіб затримали лише за перші 10 днів вересня.

Тиждень тому федеральна поліція Німеччини спільно з співробітниками митної служби провела наймасштабнішу спецоперацію по всій країні, спрямовану проти нелегального працевлаштування українців. До операції залучили близько тисячі правоохоронців, які провели обшуки в 130 житлових і комерційних приміщеннях в 13 федеральних землях.

Загалом німецька поліція розслідує близько 1400 випадків нелегального перебування і працевлаштування в Німеччині, головним чином стосовно жінок з України. Здебільшого, вони були рекрутовані посередниками польських фірм в Україні.

робота польща єс карантин німеччина депортація

Знак гривні
Знак гривні