Штучний інтелект виявляє асимптоматичних хворих на COVID-19 за кашлем, записаним із телефона

У випадку, якщо ця технологія справді виявиться настільки ефективною, це зможе істотно покращити практику ізоляції та самоізоляції інфікованих. До того ж значно швидше і з більш повним охопленням, ніж зараз.

Результати можуть виявитися зручним інструментом скринінгу для людей, які можуть і не підозрювати, що вони інфіковані.

Асимптоматичні пацієнти – за визначенням – не мають видимих симптомів хвороби. Тож і тестуватися не будуть.

Але, пишуть дослідники MIT, вірус їх також не лишає зовсім без змін. Вони можуть по-іншому кашляти чи покашлювати, й людське вухо цього може не розрізняти, а от штучний інтелект можна навчити.

Модель штучного інтелекту відрізняє асимптоматичних пацієнтів від здорових людей за допомогою записів кашлю, коли людей просять викашлятися, коли їм не хочеться кашляти (forced-cough).

Для моделі були використані добровольці, які кашляли через мікрофони комп'ютерів, мобільних телефонів тощо. Крім того, їх просили говорити.

Модель точно ідентифікує 98.5% кашлю людей, які мали підтверджений COVID-19, зокрема 100% асимптоматичних пацієнтів із підтвердженим коронавірусом: людей, які заявили, що не мають симптомів, але мають позитивний результат тесту.

Команда працює над створенням юзер-френдлі застосунку, потенційно безкоштовного та неінвазивного способу попереднього скринінгу для ідентифікації людей, які можуть не мати симптомів, але яким варто зробити тест на коронавірус.

Докладніше на сайті Массачусетського технологічного інституту (англійською)

Подкаст із прикладами кашлю:

У подкасті можна переконатися, що людині важко розрізнити кашель хворого асимптоматичного пацієнта і здорової людини. Тоді як штучний інтелект робить це практично зі 100% точністю. Це не заміняє тесту, а є показником для тестування.

медицина коронавірус технології наука

Знак гривні
Знак гривні