Польща хоче заповнити дефіцит медиків за рахунок українських лікарів і спрощує їх працевлаштування

Про це з посиланням на рішення Сейму (парламенту) Польщі пише компанія Gremi Personal. Самі польські лікарі виїжджають на роботу до країн ЄС із кращими умовами праці.

ілюстративне фото: Dziennik Naukowy
ілюстративне фото: Dziennik Naukowy

У рамках внесення змін до закону про боротьбу з COVID-19, польський Сейм запропонував рішення про спрощену процедуру прийому на роботу лікарів-фахівців, які отримали професійну кваліфікацію за межами ЄС. Нині ці законодавчі зміни на фінальній стадії прийняття в Сеймі і далі їх чекає підпис президента.

Таким чином Польща хоче заповнити власний дефіцит лікарів за рахунок медиків з України та Білорусі, вважає Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

У законопроєкті зазначено, що українські медики зможуть працювати в Польщі після виконання низки умов: знання польської мови, наявності трирічного досвіду роботи, диплом лікаря, завіреного консулом Польщі і пройденого в цій країні кваліфікаційного навчання та ін.

У цьому разі польські лікарні зможуть брати на роботу лікарів на термін до 5 років. Перший рік українські медики працюватимуть під контролем польських колег.

«Зараз у Польщі процедура підтвердження кваліфікації та працевлаштування медиків дуже складна і забюрократизована, що займає часто півтора року і більше. Через це лише кілька десятків лікарів у рік отримують можливість працювати за професією. Ми готові працевлаштовувати медиків з України та допомагати їм в адаптації у Польщі: координувати їх приїзд із України, шукати житло і допомагати в оформленні документів. І бачимо зацікавленість із боку і українських, і білоруських лікарів. Але наразі ми спостерігаємо ситуацію, коли українські лікарі і медперсонал вже працюють у Польщі, але часто не за фахом. Або їдуть у найпопулярніші для українських медиків напрямки – Чехію і Словаччину, де процедури підтвердження їхньої кваліфікації набагато простіші та швидші», – пояснює власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко.

Згідно зі статистичними даними Євростату, в Польщі, відносно всіх країн ЄС – найнижча кількість лікарів, лише 238 медиків на 100 тис. мешканців. За інформацією Вищої лікарської палати, в Польщі бракує 68 тис. лікарів.

Польські медики також звільняються через епідемію коронавірусу і вже протягом кількох років виїжджають на роботу за більш високими заробітками в Німеччину, Британію та інші країни ЄС.

польща медицина україна коронавірус законопроект

Знак гривні
Знак гривні