Природа, «велікая побєда», віджатий Крим. Чим пишаються й чого соромляться росіяни

Уявлення мешканців Росії про себе як про спільність, як і раніше, переважно звернуте в минуле, і "велика перемога" у "Великій Вітчизняній" війні залишається головною подією, за яку росіяни відчувають гордість (за 20 років проведення досліджень частка росіян, що пишаються цим, істотно не змінювалася) .

Ілюстративно: картина російського митця Васі Ложкіна, яку свого часу знімали з виставок, наприклад, в Казані
Ілюстративно: картина російського митця Васі Ложкіна, яку свого часу знімали з виставок, наприклад, в Казані

Про це йдеться в дослідженні російського соціологічного центру "Левада".

Порівняно з попереднім дослідженням у 2018 році, збільшився вибір позиції «рідна природа» в питанні про смислові асоціації зі «своїм» народом (можна припустити, що на це вплинув інформаційний порядок денний, пов'язаний із екологічними проблемами, але потрібні подальші дослідження).

У структурі колективного сорому за ті чи інші події в житті країни відзначається цікава динаміка:

Отже, чим в історії передусім пишаються росіяни:

Про що шкодують, чого соромляться росіяни:

Повні таблиці можна подивитися тут.

Від ТЕКСТів: Цікаво зазначити, що, сором за радянські репресії відчуває велика меншість росіян -23%, водночас половина (49%) відчуває сором за падіння "тюрми народів", хоча насправді це краще, що могло статися з Росією, адже розвал СРСР звільним від російського колоніалізму чимало народів і відбулося це напрочуд мирно. Цим насправді потрібно пишатися. А гордість щодо порушення міжнародних норм та за анексію Криму коментувати навіть не доводиться.

історія репресії анексія срср соціологія росія крим

Знак гривні
Знак гривні