Протидія Covid-19. Головне питання до влади: звідки почався кожен спалах і що зроблено, аби його послабити?

Так звані події суперпоширення стали головними рушіями пандемії Covid-19, ідеться в найбільшому на даний момент дослідженні з відстеження контактів у світі. Суперпоширенням називається передача вірусу від однієї людини водночас значно більшій кількості, ніж від середнього пацієнта.

1500 випадків суперпоширення Covid-19, офіційно зареєстрованих та досліджених
1500 випадків суперпоширення Covid-19, офіційно зареєстрованих та досліджених

Про це йдеться в матеріалі Global Investigative Journalism Network.

Так, дослідження, яке охопило 575 тис. людей, що перебували в контакті з майже 85 тис. хворих в індійських штатах Таміл Наду й Андра Прадеш, показало, що 71% заражених більше нікого не заразили. Водночас, 8% заражених відповідальні за 60% нових випадків. Подібні висновки робили й дослідники в Гонконгу й Ізраїлі: 70–80% передачі відбувається від 10–20% заражених.

Дивіться також:

Суперпоширення COVID-19 відбулося просто в Білому Домі, але Трамп повернувся через кілька днів госпіталізації

Доцент епідеміології доктор Стефан Барал із тепер знаменитого університету Джона Гопкінса, який веде найвідоміший у світі "лічильник" коронавірусу, каже, що непропорційно велика роль випадків суперпоширення є тепер очевидною картиною цієї пандемії.

"Більша частина подальшої передачі відбувається від меншої частини людей. Питання, яке я б хотів, щоб ставили журналісти, таке: звідки почався спалах, хто заразився і що було зроблено, щоб його послабити?" – каже доктор Барал.

журналісти мають питати чиновників: звідки почався спалах і що було зроблено, аби його послабити?

Відомо вже достатньо, щоб журналісти могли зосередитися на найбільш ризикованих подіях та поставити під питання рішення урядів, які можуть створити умови, за яких із найбільшою ймовірністю стануться подібні спалахи.

Дивіться також:

Що таке суперпоширення коронавірусу і коли воно трапляється

Наприклад, холодніша погода слабко корелює з вищим ризиком інфікування – натомість, людська поведінка у відповідь на погоду, особливо коли люди збираються у приміщеннях, є відповідальною за зараження значно більшою мірою.

Крім того, події всередині в рази ризикованіші за події зовні, крім винятків, коли люди навіть надворі збираються в тісні натовпи, як-от на людних базарах.

Дослідники з Технологічного інституту штату Джорджія, США, розробили навіть статистичний Інструмент планування ризику на подіях, який залежно від кількості людей та ситуації довкола визначає шанси того, що на події буде бодай одна людина з коронавірусом. Наприклад, цей інструмент порахував, що на передвиборчому мітингу Трампа в місті Мейкон у тій-таки Джорджії будуть люди з коронавірусом із імовірністю 98%.

А ось наш скромніший інструмент:

В яких районах і школах — найбільший ризик підхопити Covid-19. Карта

Тим часом Лондонська школа гігієни та тропічної медицини розробила базу даних про випадки суперпоширення коронавірусу, де зібрано понад 1500 таких подій (скріншот у першому фото вгорі). Ця база даних містить інтерактивні карти й анімовані графіки та зосереджується передусім на місцях, де виникають такі події. Сайт наголошує, що ці 1500 випадків є лише невеликою частиною випадків суперпоширення у світі, й шукає волонтерів для поповнення бази даних. Але й цієї кількості достатньо, щоб робити певні висновки. Наприклад, релігійні події відповідальні за вдесятеро більшу кількість випадків коронавірусу, ніж бари та кафе – але й вони не лідирують:

Найбільша кількість випадків суперпоширення коронавірусу відбувалася в місцях скупчення людей, передусім у приміщеннях: тюрми, будинки літніх людей, реабілітаційні центри, фабрики з переробки м'яса, лікарні, церкви, аудиторія спортивних подій, кораблі
Найбільша кількість випадків суперпоширення коронавірусу відбувалася в місцях скупчення людей, передусім у приміщеннях: тюрми, будинки літніх людей, реабілітаційні центри, фабрики з переробки м'яса, лікарні, церкви, аудиторія спортивних подій, кораблі

Ось кілька висновків із цієї великої бази даних:

Дивіться також:

Як правильно вираховувати заражених СOVID-19, щоб хвороба не поширювалася, а люди жили нормальним життям

Тут можна самостійно скачати базу даних про випадки суперпоширення, після цього через "зробити копію" буде дозволено сортувати її за країнами, подіями та місцями подій.

Наприклад, якщо нас цікавить, чи відбувалися випадки у школах, ми можемо відсортувати за Setting і отримаємо:

123.jpg

Випадки суперпоширення у школах є, але вони становлять 0.01% усіх зафіксованих випадків – порівняно з 7.6% випадків у церквах. Це може викликати питання про те, чи карантини варто вводити у школах (де більшість становлять молоді люди), чи в церквах (де більше літніх людей). Але не тільки це:

Для уникнення нових заражень Covid-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію, особливо в школах

Або можна визначити, що під час довгих поїздок у поїздах і на автобусах, коли люди сидять не в масках, ризик зараження становив 79%, якщо в межах трьох рядів перебувала заражена людина. Для порівняння, за соціального дистанціювання навіть у приміщеннях лише 1.6% людей заражалися за наявності зараженої особи.

Користуйтеся й думай-те.

суспільство медицина наука інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні