Злам: у Москві редагували виступи молдовських проросійських політиків

Група журналістів-розслідувачів із Молдови провела серію розслідувань "Кремлинович" про те, як Москва впливає на молдовських політиків у власних інтересах.

RISE.MD
RISE.MD

КРЕМЛИНОВИЧ

Наприклад, у статті "Кремлівські інструкції для молдавських політиків" наводяться документи про просування так званої soft power – м'якої сили – не тільки на центральному рівні, а й у регіонах із національними меншинами, як-от у Гагаузії.

Навіть меседжі та тексти пишуться російськими політтехнологами. Зрештою з'являються, наприклад, отакі рекламні плакати:

Створені кремлівськими політтехнологами тексти відтворюють нібито "незалежні" кандидати у своїх промовах:

А деякі виступи молдовських проросійських політиків редагують просто у Москві.

Наприклад, у 2015-му, під час самовисування на посаду глави виконавчої влади гагаузької автономії, Ірина Влах зачитала текст, відредагований в "молдовському відділі" Кремля. У слова гагаузької політикині в Москві додали проросійську, а також антиєвропейську й антирумунську риторику.

Наприклад, ось кілька цитат, що у Кремлі виділили червоним і які згодом зачитала Влах:

«Ситуацію погіршує нав'язана нам ззовні кабальна угода про асоціацію з Євросоюзом, яка призвела до розриву життєво важливих економічних зв'язків із Росією як автономії, так і Молдови загалом».

«Ми закликаємо всіх жителів Гагаузії, патріотів нашої автономії підтримати нашу команду і вибрати гідне майбутнє разом із Росією! Майбутнє Гагаузії вирішується сьогодні!».

Повністю в статті.

Весь цикл тут.

агресія пропаганда кремль молдова розслідування

Знак гривні
Знак гривні