Як виглядає зірка у процесі народження? (ФОТО)

Збільшивши маленький куточок туманності на відстані 7500 світлових років від нас, космічний телескоп Габбл зняв стадію народження зірок.

Ділянка J025157.5+600606 у туманності Душі, в сузір'ї Касіопея, в якій формуються зірки: фото NASA/JPL-Caltech/UCLA
Ділянка J025157.5+600606 у туманності Душі, в сузір'ї Касіопея, в якій формуються зірки: фото NASA/JPL-Caltech/UCLA

Про це пише Science Alert.

Цей стан називається FrEGGs – Free-floating Evaporating Gaseous Globules, тобто вільні газові глобули, що випаровуються (при цьому слово EGG, "яйце", утворили в абревіатурі неспроста).

Зірки формуються в таких глобулах, які журналісти назвали "зоряними яслами", з порівняно прохолодних молекул водню, які стикаються, утворюючи молекулярні хмари.

Іонізація, що виникає під час формування по сусідству надмасивних і надгарячих зірок класу О, утворює в результаті так звану сферу Стрьомгена, а всередині неї FrEGG'и є згустками прохолоднішого газу, що утворюють зірки.

На зображенні від Габбл межа між FrEGG (на фото) та більшою сферою (загалом – за межами фото) видна як пурпуровий регіон, а втрата густоти газу внаслідок фотовипаровування, яке відкидає газ геть унаслідок випромінювання від надгарячої зорі в центрі сфери (за межами зображення), дає змогу зазирнути всередину FrEGG і побачити там процес народження нових зірок:

Завдяки густоті хмари FrEGG фотовипаровування не припиняє формування зірок, але воно обмежує розмір зірки, лімітуючи постачання газу. Тому зірки, які народжуються таким чином, мають порівняно невелику масу. Десь як наше Сонце.

JPG-зображення у повний розмір на сайті Габбл

космос інозмі краса наука

Знак гривні
Знак гривні