«Землю фактично вже поділили» під час «мораторію» на продаж

Ось найцікавіші фрагменти з великого інтерв'ю, яке дав Економічній правді голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

Безоплатна приватизація багато разів

Коли ми почали з'ясовувати механіку цієї безоплатної приватизації, то виявили, що в системі реєстрації речових прав у Міністерства юстиції і в системі Державного земельного кадастру відсутні верифікатори первинного набувача земельної ділянки при безоплатній приватизації.

Тобто немає процедури перевірки особи у двох системах. (Йдеться про те, що не було обліку громадян, які скористалися правом безоплатної приватизації, і була відсутня інформація, хто отримав одну ділянку, а хто – десять. – ЕП.)

Земля окремо, нерухомість – окремо

Ми унікальна країна: у нас земля реєструється окремо, а нерухомість – окремо. Хоча в усьому цивілізованому світі реєстри об'єднані, і земля є первинна щодо всього, що є на цій землі.

В Україні ж система документообігу в Мін'юсті одна, у Земельному кадастрі – своя. Ми переконані, що це все було зроблено штучно.

Ми зробили аудит існуючого з 2013 року електронного реєстру лише на 27% і виявили тисячі дублюючих записів. Є групи людей, які отримували земельні ділянки по 2 га енну кількість разів, часто – у дуже вигідних місцях.

Агрохолдинги відпочивають

Усі аграрні холдинги просто відпочивають зі своїми орендними правами на фоні тих власників, які тримають землі. Не просто чорноземи, а землі, під якими є унікальні корисні копалини.

Деякі з цих людей досі розповідають, що земельна реформа Україні не потрібна. Проте я знаю, скільки в них землі, де вона, якими надрами вони володіють і чому вони "переживають", щоб українська земля, не дай Боже, у вагонах не поїхала в Китай.

Підробка документів

Деякі громадяни навіть не знали, що вони скористалися своїм правом на два гектари землі десять разів. Тобто, це схема з підробкою документів, звичайне шахрайство.

Скуповували паспорти по 800-1000 грн, люди підписували відповідні документи, їх просто використовували для безоплатної приватизації. Окреме питання – з учасниками бойових дій. На жаль, їх теж використовували в таких ситуаціях.

Є ситуації, коли учасник бойових дій звертається для отримання земельної ділянки, а згідно з нашим реєстром, він уже не раз скористався своїм правом.

Тобто це була відпрацьована організована злочинна система, у якій безоплатну приватизацію вивели в окремий вид діяльності і сформували під це у 2013 році спеціальний правовий статус.

В обхід мораторію

У чому цинізм ситуації? Закон передбачає, що за процедурою безоплатної приватизації можна отримати земельну ділянку до 2 га для ведення "особистого селянського господарства" (ОСГ). Такі земельні ділянки не підпадають під дію мораторію, їх можна продавати, купувати, здавати в заставу, навіть іноземцю продати – взагалі без проблем.

Тож поки політики боролися за продовження мораторію на продаж землі і рвали на собі сорочки, мільйони гектарів землі в правовому статусі ОСГ вільно продавалися і всіх це влаштовувало.

У Житомирській області за один-два місяці одному громадянину один керівник головного управління видає кілька земельних ділянок. Одна – під бурштин, одна – під ільменіт, це титанові поклади в Хорошівському (Володарськ-Волинському) районі, за які там стріляють, інша – окрема земельна ділянка на житомирській трасі.

В обхід реєстрації

Це відпрацьована схема. Паралельно ми з'ясували, що в системі електронного документообігу Держгеокадастру є "липові" накази, за якими здійснювалася реєстрація ділянок. Тобто люди отримували земельні ділянки, але в системі електронного документообігу їх немає.

Погрози "обнулити" базу даних

Коли ми почали аудит, на мене особисто вийшли з погрозами: "Початком твого кінця буде те, що ми просто обнулимо систему". Тобто сторонні люди мали програмно-технічні можливості "обнулити" всю систему Держгеокадастру з даними.

Попереднє керівництво штучно сформувало такі обставини, щоб електронний кадастр був у повітрі. Державна земельна кадастрова карта (ДЗК) перебуває на прострочених системах зберігання даних без будь-яких гарантійних зобов'язань. Немає обслуговування від постачальника, немає належного фінансування.

Втручання в базу даних

Крім того, встановлені факти протиправного втручання в базу. Сторонні люди мали програмно-технічний код, завдяки чому змінювали коди цільового призначення окремих об'єктів нерухомості у великих містах.

Що це означає? Наприклад, є торговий центр в місті Києві, який сплачує податки, зокрема і земельний, як комерційний об’єкт. Податкова в автоматичному режимі, за номером КВЕДу, виставляє такому рахунок на оплату податків через державне казначейство, частина з яких сплачується до місцевого бюджету.

Ми встановили, що у великих містах – Харків, Львів, Одеса – відбулася зміна статусу об’єкта з комерційного призначення на промисловий і фактично бюджет втрачав більше половини доходів по земельному податку.

Проте зміна коду цільового призначення – це "квіточки" на фоні того, як змінювали контури земельних ділянок, коли між двома ділянками утворювали ще одну.

Це яскраво видно в Конча-Заспі, де "створювалося" таким чином чимало нових земельних ділянок. Частина з них реєструвалися на "липових" документах. Якщо взяти елітні приміські райони Києва, то є земельні ділянки, на які є два-три власники з різними документами. При цьому між цими ділянками утворені інші земельні ділянки. І це, фактично, колапс.

Обухівське управління Держгеокадастру горіло кілька разів, документи зникали, відновлювалися і так далі. При цьому можновладці, які безпосередньо там проживають, самі між собою воюють і породжують такі речі.

Оформити землю на водія, його коханку та її кота

Класична історія формування земельних масивів тисячами гектарів по Україні зводиться до стандартної парадигми: землю оформлюють на бухгалтера, водіїв, коханок, троюрідних братів, кумів, колишніх працівників, благодійні фонди, осіб, які мають відносини нотаріального характеру, пов’язані борговими розписками.

Одна із "схем" – землі передають, але дають боргові розписки на мільйони доларів, щоб у випадку, якщо людина не погасить, то заставний інструмент – це земля, яка в нього перебуває у власності. Ми по реєстрах це бачили.

Новітні феодальні клани

Фактично у кожній області сформовані сім’ї, які володіють великими масивами землі. Є умовно клан вінницький, донецький, дніпропетровський, київський.

Але залежно від груп регіональних еліт, клан ділиться по сферах впливу. Наприклад, по Вінницькій області є громадянин, який має 5000 довіреностей на відчуження земельних ділянок для учасників бойових дій.

корупція земля

Знак гривні
Знак гривні