Дружити з сусідами, розвивати флот і звільнити Одесу від впливу РФ. Генерал Ходжес – про протидію російській агресії

Американський генерал Бен Ходжес вважає, що Україні потрібно розбудовувати хороші відносини з іншими країнами в регіоні – Румунією, Грузією, Молдовою, Польщею, Туреччиною. Це не лише збільшить безпеку, але й підтримуватиме дипломатію та економіку.

На ці слова з інтерв'ю РБК-Україна колишнього командувача військ США в Європі в 2014-2017 роках, ветерана війни в Іраку та Афганістані Бена Ходжеса посилається Цензор.

"Україні варто подумати: добре, розпочнімо побудову наших відносин з іншими країнами в регіоні. Я маю на увазі Румунію, Грузію, Молдову, Польщу, Туреччину. Це місцеві відносини, які дуже важливі. Таким чином, ви отримуєте не тільки безпеку, але й дипломатію, й економіку, і переконаєтеся, що жодному російському кораблю не дозволяється йти з Криму в будь-який інший європейський порт. Я маю на увазі, має бути так, щоб Росія не могла використовувати Крим для будь-яких комерційних цілей. Але для цього буде потрібна співпраця", – розповів він.

"Далі треба забезпечити повну свободу Одеси від російського впливу. За моєю інформацією, багато компаній, які ведуть роботи на портових спорудах Одеси, насправді російські. Як можна так робити?! Я маю на увазі, що це рана, це вразливість, завдана самим собі. Уряд має підвищити стійкість своїх інститутів та інфраструктури, щоб захистити себе від такого впливу. Маріуполю і Бердянську належить довго зазнавати труднощів. Поки Росія продовжує блокувати або порушувати рух через Керченську протоку, як ви збережете життєздатність Маріуполя і Бердянська? А якщо поліпшити залізничне сполучення від тих місць до Одеси, перетворити вразливість на силу?" – додав Ходжес.

"Так що Україна не має визнавати втрату Донбасу. Але поки що зосередьтеся на повсюдному нарощуванні своєї сили й ніколи не визнавайте поділ Донбасу, ніколи не приймайте анексію Криму, але зміцнюйтеся в усьому. Хоробрі жінки й чоловіки, українські військові, зупинили російські війська. Якби Росія хотіла щось змінити (на Донбасі – ред.), було б неможливо приховати свою причетність. Тому зміцнюйте вашу соціальну стійкість і продовжуйте модернізувати армію. І я б доклав особливих зусиль до флоту. Справа не тільки в кораблях. Це про інфраструктуру, це про тренування. Україні варто інвестувати в те, що ми називаємо морськими безпілотними системами, "дронами для води". Ця технологія зараз дуже хороша для виконання безлічі різних завдань ВМФ, які не потребують людей. Вони набагато дешевші. І це викликало б реальну заклопотаність у Чорноморського флоту, що базується в Севастополі, якби вони знали, що Україна має кілька безпілотних систем, що переміщуються в Чорному морі. Особливо якби це відбувалося в співпраці з Румунією, Грузією, Туреччиною Болгарією. Йдеться про швидкий прояв ініціативи. Я ненавиджу те, що ми, Захід, завжди лише реагуємо на дії Кремля", – резюмував генерал.

флот агресія дипломатія росія одеса

Знак гривні
Знак гривні