Службову зброю для територіальної оборони пропонують зберігати вдома

Але видати її тільки «перевіреним» та навченим людям, і за умови наявності сейфів та сигналізації.

Для тероборони України пропонується зберігання службової зброї вдома, а не як зараз у військових комісаріатах чи відділках поліції.

Про це розказав в інтерв’ю «24 каналу» заступник Секретаря РНБО Сергій Кривонос, — передає «Український мілітарний портал».

Така концепція дасть змогу швидше реагувати на загрози та за потреби протистояти диверсійним групам.

Це не означає, що тільки-но відповідний закон буде ухвалений, цю зброю «роздадуть із машин».

«Люди повинні пройти відповідну перевірку та підготовку. Отримати зброю вони мали б тоді, коли їхнє приміщення буде обладнане сейфом та сигналізацією, відповідно до чинних законів України», – розказав Сергій Кривонос.

Зберігаючи зброю вдома, а не в місцях, які противник може знати, військові у потрібний момент зможуть зібратися та завдати удару у відповідь, вважає Кривонос.

«Принцип, за яким зброя повинна зберігатися у військкоматах або безпосередньо у відділках поліції — це маячня. Адже ворог, який прийде на нашу територію, буде знати, де вона зберігається», — пояснив він.

Зберігання зброї військовими не є чимось новим. Наприклад, військові регулярної армії Ізраїлю у разі відпусток чи звільнення мають із собою штатну зброю, аби за потреби прибути до частини та не витрачати час на її отримання та інші формальності.

Принцип зберігання зброї вдома у резервних військах та формуваннях реалізований у Швейцарії, там є загальний військовий обов'язок, і у громадян, окрім зброї, вдома зберігається амуніція та боєкомплект.

Добровольчі воєнізовані формування в Естонії, відомі як Союз оборони, або «Кайтселійт», за аналогічним принципом надають своїм учасникам зброю та амуніцію для зберігання вдома.

зброя

Знак гривні
Знак гривні