Головним рушієм дезінформації про коронавірус в англомовному світі очікувано виявився Дональд Трамп – моніторинг

Команда американських дослідників, яка відстежила 38 млн матеріалів у ЗМІ, виявила кореляцію між заявами президента США й головними сплесками статей про "чудесні ліки" від коронавірусу. Інші форми дезінформації про коронавірус – від атак на топ-експерта з охорони здоров'я доктора Фаучі до поширення ідей про COVID-19 як про результат китайської біологічної зброї.

фото: AFP
фото: AFP

Сам Трамп також захворів на коронавірус

Президент США Дональд Трамп від початку пандемії виявився найбільшим рушієм дезінформації щодо Covid-19, ідеться в дослідженні одного з топових університетів США, Корнелл (штат Нью-Йорк).

Корнелльський науковий альянс моніторив 38 млн статей, опублікованих в анломовних традиційних (не "лайносайтах") джерелах по всьому світу від 1 січня по 26 травня 2020 року.

База даних, яку вони використовують, агрегує матеріали зі США, Британії, Індії, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії, африканських та азійських країн.

Було виявлено 522472 статей, які відтворювали дезінформацію, пов'язану з пандемією – те, що ВООЗ назвала "інфодемією".

Дезінформацію поділено на 11 головних підтем – від теорій змови до атак на Ентоні Фаучі.

Найпопулярнішою темою виявилося те, що автори дослідження назвали "чудесні ліки", які з'являлися в 295351 статтях – це більш ніж усі інші теми дезінформації разом.

Автори за допомогою математичного аналізу виявили, що рушієм головних сплесків теми про "чудесні ліки" виявилися заяви Дональда Трампа. Одним із прикладів є конференція 24 квітня, де Трамп міркував про можливість використання дезінфекції всередині тіла з метою вилікувати коронавірус.

Подібні сплески спостерігалися, коли він просував інші недоведені способи лікування, як-от Гідроксихлорохін.

Віра в чудесне зцілення, заявляють науковці, спонукає людей менше дотримуватися рекомендацій медиків щодо запобігання хвороби.

Серед інших тем дезінформації (за порядком спадання в англомовному світі):

Детальніше англійською

змі коронавірус трамп дезінформація

Знак гривні
Знак гривні