Життя на Марсі? Ні, скоріше життя на Венері

Астрономи з університету Кардіф (Уельс) та МІТ (США) опублікували напередодні дві роботи, в яких стверджують, що знайшли сліди життя на планеті Венера – яка є одним із найбільш яскравих об'єктів на нічному небі, повідомляє Нью-Йорк Таймз.

PLANET-C Project Team/JAXA, NYT
PLANET-C Project Team/JAXA, NYT

Планета Венера відрізняється дуже агресивним середовищем через свою екстремальну атмосферу, що складається переважно з гарячого (400 градусів Цельсію на поверхні) двоокису вуглецю, а тиск на поверхні дорівнює тиску на глибині 1 км під водою на Землі.

Астрономи знайшли сліди відносно великої присутності газу, який називається фосфін (PH3), у середній частині атмосфери (де температура та тиск значно менші, ніж на поверхні). Хоча фосфін знаходили на таких планетах, як Юпітер та Сатурн, однак у значно меншій кількості. На планеті такого типу, як Венера, просто немає процесів з достатньою енергією, які можуть створити цей газ у подібній кількості, стверджують астрономи та космічні біологи, автори цих статей.

Однак, біологи знають, що подібний газ є продуктом життєдіяльності анаеробних бактерій – таких, які не використовують кисень у своєму метаболізмі. І дістають енергію не від сонячного світла, а від хімічних реакцій за участи таких елементів як водень, вуглець та фосфор.

Автори роботи припускають, що бактерії, які виробили таку кількість фосфіну, живуть на висоті в декілька десятків кілометрів та плавають у краплях захисної для них рідини (сірчана кислота, скоріше за все).

У випадку підтвердження результатів щодо великої кількості фосфінів в атмосфері Венери, скоріше за все, ми побачимо нові космічні місії до цієї планети з метою знайти бактеріальне життя та отримати його зразки. У будь-якому випадку, це захоплива новина – будемо стежити за перебігом подій.

Детальний опис роботи вчених читайте за цим посиланням.

космос венера Життя наука

Знак гривні
Знак гривні