Поблизу Шумів буде "спільна" інспекція щодо перемир'я

Позачергова відеоконференція Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання на Донбасі схвалила пропозицію провести спільну інспекцію поблизу селища Шуми під Горлівкою (Донецька область) для контролю дотримання “перемир’я”.

Першими про таке рішення в середу, 9 вересня, повідомили інформаційні ресурси сепаратистів ОРДО з посиланням на “МЗС ДНР”, зазначаючи, що пропозиція виходила з Донецька.

Згодом представник від переселенців сказав, що це зроблено, хоча з українського боку ніяких порушень не було:

Странное решение сегодня было принято в ТКГ. Встречалась только подгруппа по безопасности, поэтому мы с Сергеем Гармашем...

Gepostet von Денис Казанский am Mittwoch, 9. September 2020

Надалі інформацію підтвердила пресслужба офісу президента України.

В Офісі президента запевнили, що інспектування в районі населеного пункту Шуми проведе ОБСЄ, за участю сторін Тристоронньої контактної групи з "вкрай обмеженим проявом присутності бойовиків".

“Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції”, – сказано в повідомленні з Банкової.

Зазначається, що на засіданні Тристоронньої контактної групи сторона ОБСЄ “вкотре підтвердила безпідставність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми в період з 5 липня до 2 вересня”.

“Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року”, – підкреслив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік, якого цитує ОП.

При цьому голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук висловив сподівання, що “режим припинення вогню буде виконуватися й надалі усіма сторонами”. За його словами, з цією метою українська сторона задіюватиме будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках нормандського формату, щоб зберегти життя українських військових і мирного населення.

"З метою спростування фейків та недопущення нових провокацій сьогодні досягнута домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ.

Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ у супроводі представників сторін. ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною.

Представники ж бойовиків заявили, що їм вперше "вдалося домогтися від української сторони здійснення спільної інспекції щодо фіксації усунення допущених порушень" поблизу населеного пункту Шуми. Інспекцію повинні здійснити 10 вересня о 14:00.

Детальніше: Офіс президента, Новинарня, УП

війна донеччина

Знак гривні
Знак гривні