У Новій Зеландії запроваджують обов’язкове носіння масок у транспорті. Штраф порушникам – 300-1000 доларів

Із 31 серпня в Новій Зеландії усі особи віком 12 років та старше будуть зобов’язані носити маски або пов’язку, яка закриває обличчя (тобто, шарф чи бандану) під час поїздок громадським транспортом чи польотів літаками.

При цьому водії автобусів, кондуктори поїздів чи оператори паромів не будуть зобов’язані забороняти користуватися транспортом тим, хто не вдягнув маску, але можуть заохочувати їх до цього. Натомість головним аргументом щодо обов’язковості маски стане поліція. Осіб без маски на місці штрафуватимуть на 300 новозеландських доларів (приблизно 200 доларів США). Якщо ж ті не погодяться сплатити штраф негайно, через суд їх зможуть оштрафувати вже на 1000 доларів (670 доларів США).

RAQTJZUBZFCX5JHC77ECJLZDEY.jpg

Міністр охорони здоров’я Кріс Хіпкінс пообіцяв не застосовувати відразу драконівських обмежень – мовляв, поліцейського на кожній автобусній зупинці не буде. Він розраховує, що спочатку влада зосередиться на заохоченні та інформуванні: «У нас у Новій Зеландії нема культури носіння масок. Знадобиться певний час, щоб звикнути, тому ми закликаємо до терпіння та співпраці, поки ми всі звикатимемо застосовувати ці додаткові захисні заходи. Ми просимо людей прикривати обличчя так само, як вони пристібаються ременем, сідаючи в авто».

У таксі та сервісі Юбер пасажирам маски не треба буде вдягати – на відміну від водіїв. Так само від цього зобов’язання звільнять людей з обмеженими можливостями чи фізичними або розумовими хворобами. Маски також не обов’язкові для дітей до 12 років, у шкільних автобусах, на авіачартерах чи групових турах, на міжострівних поромах та на приватних авіаперельотах.

Влада закликає громадян мати три чи чотири багаторазові маски, які можна прати. Для бідних організують пункти з роздачі таких масок безкоштовно.

Посилення карантинних заходів у Новій Зеландії, яку раніше вважали фактично вільною від ковід-19 зоною, пов'язані зі сплеском захворювань в Окленді, де джерелом інфікування стала церковна служба. За минулу добу в країні виявили сім нових випадків, внаслідок чого кількість активних інфікувань зросла до 126. Усі 600 осіб, які були присутні на церковній службі в імовірний період зараження, були виявлені й перевірені медичною службою. Втім, влада не наполягатиме на носінні масок у церквах, бо суттєвого додаткового захисту це не забезпечить.

нова зеландія карантин

Знак гривні
Знак гривні