Вакцину від коронавірусу отримає «золотий мільярд». Бідним країнам доведеться почекати

Вакцину проти коронавірусу ще не створено, але США, Євросоюз, Британія та Японія вже підписали з провідними фармконцернами угоди про придбання 1,3 мільярдів доз, - пише Bloomberg. Іншим, біднішим країнам, доведеться чекати в черзі, поки «золотий мільярд» пройде вакцинацію.

syringe-0605.jpg

Попри те, що впливові міжнародні організації обіцяють зробити вакцину від Ковід доступною для всіх, потужностей фармконцернів може просто не вистачити для забезпечення 7,8 мільярдів людей на планеті. Є загроза повторення сценарію 2009 року, коли багаті країни фактично монополізували використання вакцини від свинячого грипу. Зараз вони пропонують фармконцернам щедре фінансування та адміністративну підтримку в обмін на першочерговий доступ до щеплень.

Так, адміністрація США вже погодилася виплатити як мінімум 2,1 млрд доларів компаніям Sanofi та Glaxo. Ці кошти пришвидшать етап клінічних випробувань та запуску виробництва вакцини, і Вашингтон розраховує отримати завдяки цьому 100 мільйонів доз вже на першому етапі, і додаткові 500 тисяч на наступному.

Європейський Союз фіналізує аналогічну угоду з Sanofi-Glaxo на 300 мільйонів доз і веде переговори з низкою інших фармкомпаній, які теж працюють над вакцинами.

Відповідно до існуючої зараз моделі створення та виробництва вакцини від Ковід-19, перший мільярд доз буде отриманий не раніше першого кварталу 2022 року. При цьому є висока імовірність, що для забезпечення стійкого імунітету потрібне буде щеплення двома дозами вакцини.

Ще більше загострює проблему те, що наразі ніхто не знає, чи виявиться ефективною вже заброньована вакцина. Якщо вона не діятиме, замовникам доведеться терміново укладати нові угоди з іншими концернами.

Слід зазначити, що вже є плани щодо якщо не усунення, то хоча б мінімізації проблеми можливого дефіциту вакцин. Так, під егідою ВООЗ та низки партнерських організацій започатковано ініціативу Covax, яка дає шанси біднішим країнам отримати доступ до щеплень. Вона, зокрема, передбачає інвестиції на суму 18 мільярдів доларів, які мають забезпечити не менше двох мільярдів доз щеплень до кінця 2021 року. Однак ніхто не може гарантувати, чи вистачить цих коштів і цих обсягів для задоволення потреб більшості країн світу.

епідемія коронавірус вакцина

Знак гривні
Знак гривні