Як реконструюють Архів національної пам'яті

У п’ятницю, 17 липня, презентували проєкт реконструкції бруталістської будівлі на Троєщині, де планують облаштувати архів Українського інституту національної пам’яті. Адреса: вулиця Пухівська, 7 — поблизу озера Алмазне.

Нинішній стан і проєкт оновлевння: колаж Ukrainian Modernism
Нинішній стан і проєкт оновлевння: колаж Ukrainian Modernism

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, цей архів, до якого включать чотири мільйони справ репресованих українців, стане найбільшим на пострадянському просторі — і працюватиме як «справжня дослідницька інституція», пише Хмарочос.

Водночас, саме архітектурне рішення цього проєкту, оприлюднене напередодні презентації, зазнало критики з боку містян. Зокрема, проти нього виступила спільнота Ukrainian Modernism, чиї учасники відстоюють збереження пам’яток української архітектури ХХ століття:

Одного з найяскравіших київських представників стилю бруталізм будуть склити та обшивати сайдінгом. Рік тому...

Gepostet von Ukrainian Modernism am Mittwoch, 15. Juli 2020

«Якщо реконструкція інтер’єру будівлі не викликає жодних питань, бо треба зручно розмістити тонни матеріалів — то бажання зашити виразний екстер’єр дешевим вентфасадом викликає подив», — нарікав засновник спільноти Дмитро Соловйов.

Поціновувачі оригінальної будівлі вважають, що вона стала би «прекрасним символом Архіву»:

Реконструкція, за стабільного фінансування, триватиме два роки. Коли роботи будуть завершені, то у відновленому приміщенні на Пухівській, 7 будуть зібрані близько 4 млн. справ з архівів Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Міністерства оборони, Державної прикордонної служби, органів прокуратури, судів тощо. Це буде найбільший архів на території України та серед аналогічних архівів країн Центральної та Східної Європи, йдеться в повідомленні самого Архіву.

Загальна вартість реконструкції – 686 млн грн, повідомляє прес-служба.

Оновлено 22.07.2020 17:26: Після виходу новини в редакцію написав керівник Архіву Ігор Кулик: "До Архіву національної пам'яті за офіційним коментарем та подробицями щодо фасаду будівлі на Пухівській, 7 не звернулися ні спільноти, які написали про наш фасад, ні журналісти, які цю інформацію поширили.
На презентації проєкту команда Архіву поспілкувалася з громадськими активістами, які переймаються долею архітектури бруталізму та занепокоєні майбутнім виглядом будівлі на Пухівській. Ми готові провести спільну робочу зустріч для обговорення перспектив реконструкції. Залюбки розглянемо предметні та конструктивні пропозиції фахівців і вже ведемо з ними діалог".

Дякуємо гостям презентації за те, що побачили нашу відкритість і робите акцент на нашій суті 🙌 Ми дуже цінуємо це! І чекаємо в гості знову!

Gepostet von Архів національної пам'яті am Sonntag, 19. Juli 2020

Детальний матеріал можна прочитати також на сайті Хмарочос.

історія архітектура київ

Знак гривні
Знак гривні