Чеські бойові літаки отримають штучний інтелект (ФОТО)

Корпорація Calspan отримала контракт від американського дослідницького агентства DARPA (Defense Advanced Research Projects) на перетворення чеських навчально-бойових літаків L-39NG в машини зі штучним інтелектом.

L-39NG: зображення Aero Vodochody Aerospace
L-39NG: зображення Aero Vodochody Aerospace

Про це йдеться в офіційному пресрелізі компанії, — цитує Український мілітарний портал.

Угода підписана як частина програми ACE (Air Combat Evolution), яка перевіряє можливість використання штучного інтелекту на бойових машинах.

Відповідно до цього контракту, буде модифіковано щонайбільше чотири L-39 Albatros за технологією автономної системи управління польотами Calspan, що дозволить впровадити та продемонструвати комбіновані системи управління під керівництвом людини та штучного інтелекту.

Мета програми полягає в тому, щоб відповісти на запитання, наскільки ефективним може бути використання машин, керованих штучним інтелектом, разом із машинами, які пілотуються людьми.

Також перевірятиметься можливість використовувати «другий пілот», який допоможе льотчику виконувати частину завдань, пов’язаних із пілотуванням, підбором цілей та озброєння, або експлуатацією бортових систем літака.

Програму будуть реалізувати в три етапи. Перший  включає дослідження в імітованому середовищі. Другий – це перехід до польотів безпілотних літальних апаратів у реальних умовах.

Третій етап охоплює відпрацювання різноманітних сценаріїв польоту, які передбачають складну взаємодію між людиною та машиною L-39NG, тобто — співпрацю та повітряний бій пілотів та машин, керованих штучним інтелектом.

Літак L-39NG, на якому заплановані роботи, — це сучасна модернізація навчально-тренувального літака та навчально бойового літака L-39, на якому встановлено сучасну бортову авіоніку від Genesys Aerosystems, замінено двигуни АІ-25ТЛ на Williams International FJ44-4M американського виробництва, а також проведено ряд інших робіт із покращення характеристик літака.

L-39NG: зображення Aero Vodochody Aerospace
L-39NG: зображення Aero Vodochody Aerospace

чехія технології авіація

Знак гривні
Знак гривні