Чи причетний панголін? Науковці досі не певні, від кого пішов коронавірус

Команда ВООЗ має зустрітись із посадовцями Китаю для домовленості про міжнародне розслідування — але де, коли та як саме патоген уперше перейшов на людей, може залишитися невідомим.

Підозрюють панголіна — але це не доведено: малюнок SCMP
Підозрюють панголіна — але це не доведено: малюнок SCMP

Про це йдеться в матеріалі гонконзької SCMP.

ВООЗ готується прислати команду дослідників до Китаю — проте питання походження вірусу стає політизованим, і експерти вважають, що остаточних висновків може так і не з'явитися.

Наразі консенсус полягає в тому, що Covid-19 є наслідком вірусу, який перестрибнув на людей з кажанів. Можливо, через панголінів — при цьому помінявши свою генетичну форму так, щоб кріпитися зрештою до людських клітин.

Дослідити точний шлях може бути неможливо — проте науковці можуть створити сильніші гіпотези впродовж дослідження.

Вірус може вже не й циркулювати серед тварин, з яких перестрибнув на людей. Або вони можуть бути лише сезонними носіями — й тому люди пропустять вірус.

Первісна теорія полягала в тому, що вірус перейшов на людей на ринку, де торгували різноманітним м'ясом у негігієнічних умовах, у місті Ухань:

Як виглядав базар в Ухані, звідки почалася пандемія (ФОТО)

Однак у зразках м'яса з базару вірус так і не було виявлено.

Втім, ВООЗ заявляє, що дані про ці тести мають бути в публічному домені.

Потрібно також дослідити результати тестувань зразків м'яса, які постійно беруться на базарі, за шість-дванадцять місяців до спалаху.

Віруси в панголінах наразі недостатньо схожі на той, що спричиняє Covid-19, аби вважатися прямим попередником. Втім, навіть 96-відсоткова схожість із вірусом, знайденим у кажані-підковику — теж недостатня, щоб вважати його прямим "предком" людського вірусу.

Ще один виклик — невстановленість "нульового пацієнта".

Перші пацієнти були ідентифіковані в грудні 2019 року вже в лікарнях Уханя. Пізніший генетичний аналіз показав, що насправді хвороба циркулювала ще з осені.

Неопубліковані урядові дані, на які посилається South China Morning Post, показують, що уряд знав про невідому хворобу ще в листопаді.

Більше того, навіть у Європі вірус існував іще з кінця 2019 року — раніше, ніж вважалося спершу.

Китай заявляє, що шукати початки хвороби слід не тільки в Китаї.

Можна тестувати зразки людської крові, які зберігаються за довгий період, як це робили з ВІЛ в Африці свого часу.

Скажімо, спершу через брак семплів найближчі родичі "свинячого" грипу, який викликав пандемію 2009 року, було знайдено в Азії — й лише через кілька років було виявлено "випалу ланку" в свинях у Мексиці.

Наскільки швидко та точно буде визначено походження Sars-CoV-2, залежатиме від "кількості зусиль, наявних ресурсів, а також везіння", — заявив один із експертів.

Скажімо, походження SARS у 2002 так і не було відстежено.

"Зрештою, ми не зрозуміли достатньо добре, як саме стався витік вірусу, ми просто облишили це... зараз ми знову в тій самій ситуації, однак усе гірше. Ми не можемо собі дозволити опинитися в тій самій ситуації знову через п'ять чи десять років".

Повний матеріал англійською

медицина коронавірус наука

Знак гривні
Знак гривні