Законом про вступ з ОРДіЛО без ЗНО Україна визнала атестати окупантів

Після того, як Зеленський підпише закон про вступ абітурієнтів з окупованих територій в українські виші без ЗНО, він фактично визнає свідоцтва про середню освіту, які терористичні організації видають на окупованих територіях Донеччини й Луганщини. Що це, як не перший крок до їх легітимізації?

Колишня очільниця Міністерства освіти й науки України Лілія Гриневич заявила про це у програмі на Еспресо.TV.

  1. Випускники, які здобували середню освіту в ОРДіЛО, раніше повинні були складати державну підсумкову атестацію та отримувати українське свідоцтво про середню освіту. Тепер цієї вимоги не буде, і це означає, що ми тепер будемо визнавати середню освіту, отриману на окупованих територіях", – сказала вона.
  2. Закон є “дискримінаційним” щодо інших абітурієнтів.

“Друге, якщо повністю прибираються конкурсні умови, принаймні співбесіда, то як вони (абітурієнти з окупованих територій ) мають довести, що вони можуть здобувати вищу освіту?" – зазначила також Гриневич.

Крім того, на думку ексміністра, закон ударить по ВНЗ, які переїхали з окупованих територій на підконтрольні і "знекровить" їх.

“І третє дуже слабке місце цього закону. Ми думаємо, що ми таким чином розширюємо можливості випускникам. Але не враховуємо однієї речі. Що вищі навчальні заклади, які були відкриті, (освітні – ред.) центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна” забезпечувалися державним замовленням. Ці виші були в Донецькій і Луганській областях, а також ближче до східної частини і Криму, в Херсонській, Миколаївській тощо. Чому це важливо? Тому що внаслідок різних подій російсько-української війни в нас пішов відтік мешканців із різних міст, таких як Маріуполь, де є хороший університет, з інших міст Донеччини і Луганщини. Там є вищі навчальні заклади, викладачі й студенти, які мали велику мужність переїхати з окупованих територій в Україну, хоча все обладнання залишилося у вишах на загарбаній території”, – нагадала Лілія Гриневич.

"І от ці виші мали переважне право для вступу вступників з окупованих територій. Таким чином, у них були абітурієнти, студенти. А внаслідок ось такої зміни ми ще й отримаємо знекровлення системи вищої освіти на сході. Тому що тепер ці вступники (з ОРДЛО і Криму – ред.) не мають жодних випробувань, а можуть на підставі документів про освіту, які не визнаються в жодній країні, приїжджати і вступати в будь-який вищий навчальний заклад", – підсумувала Гриневич.

орділо гібридна війна окупація освіта

Знак гривні
Знак гривні