Українська солідарність. "Чорнобильці" не пускали тяжкохворого на COVID-19 у лікарню, потім звідти позвільнялися лікарі

Як відомо, 22 червня у Харкові були "нові Нові Санжари": чорнобильці не пускали тяжкохворого лежачого пацієнта з COVID-19:

Вчора, хто пропустив, в Харкові були Нові Санжари. Люди не пускали швидку з пацієнтом лежачим з короною в лікарню для...

Gepostet von Mariana Pietsukh am Dienstag, 23. Juni 2020

Згодом почали звільнятися лікарі, погодилися лишитися працювати лише 15 чи 16 медиків.

Позиція чорнобильців:

Про неї у коментарі hromadske розповів глава організації «Союз Чорнобиль» Анатолій Губарев.

Так, Губарев обурений, що влада не радилася з чорнобильцями під час визначення лікарні як опорної для прийому пацієнтів із коронавірусом. Водночас сьогодні представникам організації вдалося поспілкуватися з главою облдержадміністрації.

Крім того, Губарев розповів, чому організація проти госпіталізації людей з COVID-19. За його словами, по-перше, корпус для прийому пацієнтів з коронавірусом розташований поруч з корпусом, де після карантину приймають інших пацієнтів, а спільний коридор перегороджений плівкою — ненадійно.

По-друге, пацієнти які будуть лікуватися від COVID-19 будуть ходити через парк, в якому відпочивають чорнобильці, каже Анатолій. 

На запитання, чи не вважає Анатолій Губарев акції протесту дискримінаційними щодо пацієнтів з коронавірусом, він просить не порівнювати ситуацію з протестами у Нових Санжарах.

Звільнення лікарів

Медики почали звільнятися з Харківського обласного диспансеру радіаційного захисту, який з 22 червня почав приймати на лікування хворих на коронавірус, оскільки бояться захворіти на Covid-19. Про це у коментарі hromadske розповіла директорка медустанови Ірина Пирогова.

«Може масовий психоз, не знаю. [Медики] бояться захворіти, хоча засоби захисту є», - розповіла Пирогова.

За словами директорки, багато хто серед медичного персоналу відмовився працювати. 

«Спочатку планувалося, що близько 70 людей працюватимуть з інфікованими коронавірусом. Індивідуально розмовляла з кожним. У міру того, як наступав момент, що повезуть хворих, відмовилося людей 40. І ось станом на сьогодні відмовилися ще людей 15. Хтось звільняється, хтось пише пояснення, що не хоче працювати з Covid-19», — уточнила вона.

За словами Пирогової, лікарні не вистачає 25 медсестер та 5 анестезіологів.

«Якщо лікарі почали до нас влаштовуватись з інших лікарень, то проблема з медсестрами лишається складною. Не вистачає близько 20 медсестер. Лікарів буде достатньо, якщо розраховувати на одну реанімацію. Якщо буде дві реанімації, анестезіологів треба вдвічі більше», — розповіла заступниця директора з медичної частини Обласної інфекційної лікарні Валентина Маслова.

Також, за її словами, катастрофічно не вистачає рентгенолога та рентген-лаборанта.

коронавірус харків

Знак гривні
Знак гривні