У Білорусі заарештували опозиційного кандидата в президенти

Кандидата в президенти Білорусі Віктора Бабарико і його сина Едуарда заарештували: їм обом пред'явили звинувачення та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Віктор Бабарико: фото Єврорадіо
Віктор Бабарико: фото Єврорадіо

Про це повідомили в пресслужбі політика, передає Громадське.

У штабі Бабарика пообіцяли, що судові рішення про арешт кандидата в президенти і його сина будуть оскаржені.

Як повідомляв його адвокат Дмитро Лаєвський, Віктор Бабарико «категорично не згоден з пред'явленим обвинуваченням», а захист наполягає на його повній невинуватості.

«Статтю, за якою обвинувачення пред'явлено, я не можу назвати в межах підписки про нерозголошення матеріалів справи», — уточнив адвокат.

Лаєвський також зазначив, що Бабарико перебуває в слідчому ізоляторі, він «живий і здоровий».

Нагадаємо, КДК 18 червня назвав Бабарика, який оголосив про намір балотуватися в президенти Білорусі, ватажком злочинної групи. До виборів президента (9 серпня) залишилося менш ніж два місяці.

Зранку цього ж дня Віктора Бабарика разом із сином Едуардом затримали білоруські силовики. Бабарико до травня 2020 року очолював «Белгазпромбанк», білоруську дочку «Газпромбанку», який, своєю чергою, належить російському Газпрому.

Свою посаду Бабарико залишив після оголошення про намір узяти участь у президентських виборах в Білорусі. Одразу після цього правоохоронці почали чинити тиск на банк, зокрема, проводити обшуки. А чинний президент країни Олександр Лукашенко звинуватив Бабарико в корупції.

Атака на конкурентів відбувається на тлі падіння рейтингу самого Лукашенка. Нещодавно низка незалежних ЗМІ провела опитування на своїх сайтах, яке показало, що рейтинг чинного глави держави становить 3-6%. Після цього Лукашенко отримав прізвисько «Саша три відсотки», а білоруським ЗМІ заборонили проводити подібні опитування.

Раніше в Білорусі відбулися масові акції на підтримку опозиційних кандидатів. Влада країни затримала одного з найвідоміших опозиціонерів Миколу Статкевича та низку інших критиків Лукашенка.

У Мінську відбувся семигодинний людний пікет на підтримку заарештованих опозиціонерів (ВІДЕО)

Після мітингів Лукашенко заговорив про «майданутих» у Білорусі, що влаштовують акції протесту, і заявив, що ніяких «майданів» у країні не буде. А ще ухвалив рішення про відставку попереднього складу уряду і вже через день призначив новий.

Вибори президента Білорусі призначені на 9 серпня. У них візьме участь і чинний президент Олександр Лукашенко. Він балотується вже на шостий термін.

авторитаризм білорусь репресії

Знак гривні
Знак гривні