Гарний смак дня: японський "дім інтроверта" (ФОТО)

Будинок в Акаші ззовні виглядає як мінімалістична дерев'яна "коробка з амбразурами" — але зсередини враження зовсім інакше.

Фірма Arbol із міста Осака збудувала в сусідньому місті Акаші будинок, по зовнішньому вигляду якого й не скажеш, що всередині там є сад — точніше, три невеликих сади.

Цей будинок із навмисне мінімалістичним екстер'єром звернений усередину себе самого.

Світло потрапляє не через зовнішні вікна, як зазвичай, а через скляні стелі та велетенські вікна всередині подвір'я. Назовні ж виходять лише "оглядові щілини".

Якщо зовні будинок "сама закритість", то всередині — "сама відкритість". Поєднуються європейські техніки та традиційно японські відсувні стіни. Але виготовлені вони зі скла в дерев'яних рамах, а не з паперу.

Замість того, щоб ділити на частини (compartmentalise) простір дверима, їх зроблено так, щоб простір перетікав з однієї частини в іншу без виразного відокремлення кожного приміщення.

"Природне денне світло ніжно та м'яко розсіюється та сяє крізь увесь будинок, дозволяючи членам родини насолоджуватися зміною пір року з напрямом сонячного світла чи зміною атмосферних умов", — пояснюють японські дизайнери.

"Будинок має закриту в собі атмосферу з зосередженням на приватності родини — але створює живе, тепле враження".

Інтер'єри оброблено кедром і японським кипарисом.

Більше фото та опису англійською в журналі архітектури та дизайну DeZeen, усі фото Yasunori Shimomura.

архітектура японія краса

Знак гривні
Знак гривні