ГПУ проситиме про арешт Порошенка за Семочка

Офіс Генерального прокурора клопотатиме перед судом про взяття п’ятого президента Петра Порошенка під варту з можливістю внесення 10 мільйонів гривень застави у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Вирішуватиме суддя Сергій Вовк, який серед іншого відомий тим, що засудив Юрія Луценка та присудив 7 млн грн компенсації Андрію Портнову.

Про це повідомляє УП.

За словами адвоката Порошенка Іллі Новікова, засідання з обрання міри запобіжного заходу призначене на 15:15 18 червня у Печерському суді.

Він також додав, що Порошенко прибуде до суду, попри смерть його батька.  

Що інкримінують Порошенкові

Державне бюро розслідувань вважає, що Петро Порошенко схилив до незаконного наказу голову Служби зовнішньої розвідки, хоча раніше слідство в цій справі хотіло оголосити п’ятому президенту підозру у захопленні влади.

У липні 2018 року Порошенко своїм указом призначив першим заступником голови СЗР скандального Сергія Семочка.

Як наслідок – тодішній голова розвідки Єгор Божок видав наказ, за яким рішення президента оголосили особовому складу служби, а Семочко приступив до виконання своїх обов’язків.

У пресслужбі ДБР "Українській правді" підтвердили, що саме цей наказ Божка вважають незаконним. Крім того, він був виданий "в умовах особливого періоду", що робить кваліфікацію більш тяжкою. 

При цьому самому Порошенку інкримінують те, що він схилив голову СЗР до цього наказу. Тобто, колишній президент має у справі статус співучасника – підбурювача.

Водночас, як писала УП, раніше слідство у справі призначення Семочка готувало Порошенку іншу підозру. Там відрізнялась суть ймовірного злочину та його кваліфікація.

Порошенку хотіли інкримінувати безпосередньо призначення Семочка на посаду, вчинене нібито з метою захоплення влади.

Також у попередній підозрі йшлось про зловживання владою, яка полягало у нібито незаконній зарплаті Семочка.

Наразі, згідно з офіційним повідомленням ДБР, п’ятому президенту інкримінують лише схиляння Божка до незаконного наказу.

Чи буде оголошена підозра самому ексголові СЗР – правоохоронці не повідомили. У пресслужбі ДБР на це питання не відповіли.

Стаття, за якою підозрюють Порошенка, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 7-10 років.

Раніше Держбюро розслідувань підготувало підозру Порошенку за нібито захоплення влади та зловживання нею. В Офісі генпрокурора підозру тоді не підписали.

Водночас, документ викликав сумніви в обґрунтованості та неупередженості.

порошенко семочко

Знак гривні
Знак гривні