“Від героя до ворога – один крок”: Зеленський оцінив політику Хмельницького, Бандери й Кравчука

Президент України Володимир Зеленський назвав Богдана Хмельницького історичним діячем, який справляє на нього враження, а про Степана Бандеру не зміг сформулювати однозначну думку.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю “Українській правді”, яке опубліковане у вівторок, 9 червня, - передає Новинарня.

“Дипломатія, перемовини й хитрість Богдана Хмельницького – там у нього всього було дуже багато. Він воював, потім з ними сідав за стіл. Потім мирився, потім союзничав. Все викручував, щось потім забрав назад до України. Є дуже багато різного про Богдана Хмельницького – щось домовився, комусь продався. Все це, знаєте, дрібниці, з яких не складається історія України”, – сказав Зеленський.

На питання про ставлення до Степана Бандери президент відповів, що не вважає своєчасним давати оцінку його постаті через “різне ставлення” до провідника ОУН в українському суспільстві.

“До Степана Бандери різне ставлення. Слухайте, в мене не може бути ставлення до таких людей, до таких подій за таких часів, про які ми з вами читаємо, але ми там не жили. Не може бути просто особистого ставлення. Я так думаю, що всі люди, які захищали незалежність України, – є її синами, є її дійсно героями. У нас від героя до ворога – один крок. Ви ж розумієте ставлення до історії Степана Бандери. Нема однозначності. Не треба, мені здається, провокувати українське суспільство та відповідати на ті питання, на які повинен відповісти час”, – сказав він.

Також президент схвально відгукнувся про першого президента незалежної України Леоніда Кравчука.

“Я з повагою ставлюся до Кравчука. Він дав Україні незалежність. Щоб там не було. Багато всього кажуть. Але хто такий Кравчук сьогодні? Він – перший президент України. Зрозуміло, що люди підтримали на референдумі. Все це зрозуміло. Але…” – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що Кравчук регулярно поширює тези російської дезінформації. Детальний аналіз висловлювань Кравчука дивіться тут.

зеленський історія

Знак гривні
Знак гривні