Карантин зупиняє економіку – але є галузі, які зростають (ГРАФІКИ)

Як ізоляція позначилася на діловій активності? В яких сферах просідає створення нових компаній, а які галузі мають шанс рвонути вперед? Аналітики YouControl проаналізували вплив карантину на ділову активність і дійшли низки цікавих висновків.

Згідно з даними від 12 березня до 15 квітня цього року порівняно з аналогічним періодом 2019-го, спостерігається зниження темпів створення нових компаній. Це говорить про значний спад ділової активності. Темпи створення компаній за досліджуваний період знизилися на 54,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Якщо у 2019 році  інформація у ЄДР свідчила про появу 5 452 нових компаній, то зараз можна нарахувати лише 2 471 фірму.

Але декому добре: передусім – фармацевтиці

Через значне посилення уваги мільйонів споживачів до стану власного здоров’я та профілактики захворювань ринок медичних послуг і фармпродукції відчуває стрімкий підйом. Лідерами за кількістю новостворених юросіб стали компанії, основний вид діяльності яких:

Найгірше – оптовій торгівлі

Внаслідок суворих карантинних заходів найбільшого спаду, який виразився зменшенням реєстрацій нових компаній, зазнала неспеціалізована гуртова торгівля — оптова торгівля  промисловими товарами, а також зернотрейдинг, оренда нерухомості, будівництво, рослинництво, транспорт. Хоча в цих секторах нові компанії попри карантин все ж таки створювалися, але значно нижчими темпами, ніж раніше.

Це відповідає показникам і по інших країнах:

Графік дна: як пандемія "зупиняє" різні країни світу та які галузі потерпають найбільше

бізнес інфографіка карантин економіка

Знак гривні
Знак гривні