Що потрібно, перш ніж виходити з карантину? Сім пунктів

Американське видання ProPublica опитало експертів з епідеміології з Південної Кореї, Італії, Німеччини, Іспанії, Тайваню та Сингапуру. Всі вони говорили те саме: спільного в їхніх словах більше, ніж розбіжностей.

"Це потрібно буде робити і США", – пише видання. Але так само це стосується всіх інших країн, у тому числі й України.

  1. Кожен експерт заявляв, що необхідно точно знати, звідки походять спалахи. Тому потрібно вміти детально відстежувати кожен випадок вірусу. Треба знати контактних осіб кожної людини, щоб тестувати і їх.
  2. Постійно тестувати. Постійно. Тестувати.
  3. Ізолювати людей з симптомами в тому числі від їхніх родин. Це найважче. Родичі заражуються і, оскільки вони вимушені виходити надвір, заражують інших – навіть якщо сам пацієнт із підтвердженим діагнозом сидить удома. Проте, що робити з людьми, які живуть в однокімнатних квартирах більш ніж по одному? Що робити з людьми, які живуть на невеликій площі? В гуртожитках? (Як у Вишневому, де стався спалах).
  4. Захищати лікарів та медсестер. В Україні кожен п'ятий заражений – медик.
  5. Не намагатися повернутися до "нормального" життя. Мета – не якомога швидше почати жити так, як до пандемії, а якомога швидше та сильніше обмежити поширення вірусу, щоб почати відновлювати економічну діяльність. Це означає збереження масок, соціального дистанціювання в чергах тощо, моніторинг температури людей у громадських місцях.
  6. Спостерігати, чи не станеться друга хвиля. Бути готовими діяти, знову посилюючи заходи – вже більш організовано, спираючись на попередній досвід. І нарешті:
  7. Постійна. Чітка. Прозора. Комунікація. З громадянами.

коронавірус карантин

Знак гривні
Знак гривні