Помер Джон Хортон Конвей, математичний геній сучасності

Навіть назви ідей, пов'язаних з його іменем на сторінці у вікіпедії, викликають захват і здивування. Серед іншого, він працював з такими математичними об'єктами, як сюрреальні числа, вивчав групу-монстра, та винайшов більш відому широкому загалу, "Гру "Життя" (яка, крім іншого, породила безліч нових ідей в теорії складності та коміркових автоматів )

У довгій статті з профілем математика, у 2015 році видання, Гардіан називає його "сумішшю Архімеда, Міка Джаггера та Сальвадора Далі".

Тут можна послухати його лекції про теореми "свободи вибору", ще один напрямок досліджень, - крім теорії груп, числової теорії та багатьох інших, у якому Конвей залишив свій значний слід.

Декілька років тому, у відповідь на запитання які справи ви ще не доробили, Конвей відповів:

“Є така дуже красива штука, яка називається Група-монстр, і я б хотів дізнатися, про що це все? Одна лише річ, яку я хотів би дізнатися перед смертю, це чому Група-монстр існує”. Вчора Джон Хортон Конвей помер, вочевидь від наслідків COVID-19, у віці 83 році, у Прінстоні (США) - де він працював і викладав другу половину свого життя.

ілюстрація - Quanta magazine

конвей математика особистість коронавірус ідея

Знак гривні
Знак гривні