Антарктика та Гренландія втрачають кригу вшестеро швидше, ніж у 1990-х

Це відповідає прогнозам "найгіршого сценарію".

Гренландія й Антарктика втрачають кригу вшестеро швидше, ніж у 1990-х роках — зараз це відбувається за найгіршим сценарієм глобального потепління, визначеним Міжурядовою панеллю зі зміни клімату.

Про це пише Європейське космічне агенство.

Між 1992 та 2017 роком запас криги в Гренландії й Антарктиці зменшився на 6.4 трлн тонн, що підняло рівень води в океанах на 17.8 мм, — йдеться у двох дослідженнях, оприлюднених у журналі Nature.

За три десятиліття швидкість втрати криги виросла вшестеро — від 81 млрд тонн щороку в 1990-х роках до 457 млрд тонн щороку в 2010-х.

Нову оцінку зробила міжнародна команда з 89 вчених, які досліджують полярні зони й зібрали найповніші дані по таненню криги станом на зараз.

"Якщо Антарктика та Гренландія продовжують втрачати лід за найгіршим сценарієм, як зараз, то до кінця століття це спричинить підняття рівня морів ще на 17 сантиметрів. Це означатиме, що 400 млн людей перебуватиме під ризиком щорічних затоплень узбережжя до 2100 року. Навряд чи це події, що матимуть малий вплив. Вони вже відбуваються, й чинимуть нищівний вплив на спільноти, що живуть на узбережжях".

катастрофа антарктика майбутнє клімат

Знак гривні
Знак гривні