Над Китаєм суттєво зменшилась концентрація шкідливих газів

Над країною - аномально низька концентрація шкідливих газів, таких як двоокис азоту. Скоріше за все, це пов'язано зі зменшенням економічної активності, кількості перевезень та з іншими заходами, запровадженими для боротьби з поширенням вірусу COVID-19.

За допомогою співставлення супутникових знімків від NASA та Європейської космічної агенції (ESA), вчені помітили суттєве зменшення концентрації двоокису азоту (NO2) над Китаєм. Скоріше за все, це зменшення викликане спадом економічної активності через коронавірус.

china_trop_2020056.png

Карта, яку ви бачите, показує концентрацію NO2 (шкідливий газ, який викидають у повітря двигуни машин, електростанції, великі виробництва). На карті - викиди NO2 за період від 1-20 січня (до карантину) та 10-25 лютого (під час карантину).

За словами вчених NASA, зменшення NO2 спочатку відбулося навколо міста Вухань, однак потім те саме відбулося над усією територією країни. Мільйони людей потрапили під карантин, - це один із найбільших в історії заходів такого роду. Вчені стверджують, що це зменшення викидів - безпрецедентне.

wuhan_trop_2020056.png

Викиди над Вуханем: на відміну від попереднього 2019-го року, коли кількість викидів відновилася після зменшення на китайські новорічні свята, у 2020-му викидів не побільшало

супутник вірус Китай

Знак гривні
Знак гривні