Поліція завела справу проти журналістів за розслідування статків поліцейського керівництва

Журналісти Bihus.Info помітили, як першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля вранці з-під будинку забирає водій на дорогому позашляховику. Того ж дня підлеглі Коваля відкрили кримінальне провадження, вони допитують працівників редакції.

Кримінальне провадження порушене не районним відділком, а одразу Головним слідчим управлінням Нацполу за статтями “Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу” та “Порушення недоторканності приватного життя”. Зазначимо, що зазвичай Головне слідче управління займається розслідуваннями масштабних злочинів.

Приводом для порушення провадження стало виконання редакційного завдання вранці 13-го лютого. Тоді журналісти Bihus.Info помітили, як на територію закритого житлового комплексу в Києві приїхала Toyota Land Cruiser 200. Пізніше в це авто сів заступник голови Нацполу Євген Коваль, який вийшов з одного з будинків у цьому ЖК. Журналістка в цей час перебувала за територією житлового комплексу й виконувала свої професійні обов’язки.

Авто з Ковалем рушило, а через кілька хвилин він під’їхав до журналістки.

Попри те, що вона представилася, показала посвідчення й пояснила, що виконує редакційне завдання, поліцейський самочинно відкрив авто журналістів, взяв відеокамеру, що перебувала в машині, вимагав документи у водія.

При цьому сам Коваль всупереч закону про поліцію навіть не представився, хоча пояснював свої самовільні дії тим, що є “працівником поліції” та переживає за своє життя. В цей момент Коваль вже достеменно знав, що говорить з журналісткою програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Допит журналістки Марії Землянської відбувся на третій робочий день після події і тривав більше трьох годин. Зазначимо, що хоча Землянську допитували в якості свідка, частина запитань не стосувалась безпосередньо ранкового “інциденту”. Слідчі Нацполу цікавились різними процесами всередині редакції. Зокрема, їх цікавив вибір тем, джерела інформації та методи її обробки. Також розпитували про те, де зберігають відзняте відео, і які стосунки між працівниками редакції.

Крім Землянської, викликали на допит адміністратора проєкту та головного редактора програми.

Авто, на якому під час інциденту з журналістами приїхав Коваль, відсутнє в його офіційній декларації. Мова йде про позашляховик Toyota Land Cruiser 200 вартістю від 1,5 мільйона гривень. За словами Коваля, це авто є службовим.

Наразі журналісти перевіряють цю інформацію.

До того ж, на батька заступника голови Нацполу Олександра Коваля оформлені 23 земельні ділянки. Зокрема, йому належать:

4 будинки в курортній зоні Закарпаття та понад 8 гектарів землі в тому регіоні;

понад 40 соток в престижних передмістях Києва.

А на матір правоохоронця записані 12 соток землі під Києвом та квартира площею в 130 квадратних метрів.

Загальну вартість нерухомості батьків Євгена Коваля можна оцінити в понад мільйон доларів. Поки що журналістам не вдалося отримати жодних підтверджень щодо наявності у батьків відповідних доходів для таких придбань.

Євген Коваль на посаду першого заступника голови Національної поліції – керівника кримінальної поліції призначений у вересні 2019 року. Генерал поліції третього рангу раніше обіймав посаду начальника Департаменту внутрішньої безпеки НПУ.

Джерело: Бігус.інфо

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

поліція скандал змі коваль

Знак гривні
Знак гривні