Донейт на апгрейд

Як навчальні заклади Тернополя
використовують благодійну допомогу

Переглянути проєкт

Про проєкт

Мета проєкту – допомогти школам краще зрозуміти, як вони розпоряджаються благодійною допомогою, й раціональніше її залучати. Меценатам і батькам, які надають допомогу, інструмент дає змогу проаналізувати, на що її використовують. Управління освіти і науки Тернопільської міської ради отримує моніторинговий інструмент, який дозволяє контролювати благодійні внески, що надаються закладам освіти.

У Тернополі є 84 заклади освіти, зокрема 40 дошкільних навчальних закладів та 44 загальноосвітні школи, на утримання яких було виділено понад 80 млн грн в 2020 році. Але цих коштів не завжди вистачає, щоб вирішувати нагальні проблеми.

Коли бракує бюджету, навчальні заклади залучають благодійну допомогу від батьків та поміч меценатів. Але яким чином школи отримують цю допомогу, на що її витрачають і яку частину від бюджету вона становить?

Благодійну допомогу можна використати гнучкіше, ніж бюджетні кошти: завдяки їй можна вирішувати як нагальні, так і невеликі проблеми, сприяти розвитку навчального закладу.

Оприлюднення даних про благодійні внески – маленький крок для Тернополя та великий прорив для всієї освітньої сфери. Адже кожен із батьків і меценатів тепер може перевірити, на що були використані благодійні внески.

Візуалізація створена на основі відкритих даних, оприлюднених від 2019 року, про благодійні внески закладів освіти, а також даних про плани закупівель, оприлюднених через Prozorro, та даних про транзакції закладів освіти із Єдиного веб-порталу використання публічних коштів.

Дані дашбордів оновлюються щоквартально.