Медицина
Харкова
в цифрах

Відкриті дані в центрі медреформи

Про проєкт

Медицина Харкова в цифрах — це інтерактивний дашборд про роботу системи охорони здоров’я за 2020 рік. В його основі — відкриті дані Харківської міської ради, Національної служби здоров’я України та системи «Prozorro». Проєкт стане корисним, якщо ви хочете дізнатися про роботу та фінансування комунальних закладів охорони здоров’я, найпоширеніші захворювання, закупівлю медпродукції. Сервіс допоможе із вибором сімейного лікаря, а також надасть рекомендації щодо діагностики стану здоров’я.

Дані дашбордів оновлюються щоквартально.

Цифрова трансформація, що орієнтована на людей

У 2019 році Харків узяв курс на цифрову трансформацію. Галузь охорони здоров’я одразу потрапила у фокус змін, а 2020 рік був офіційно оголошений роком медицини. За словами Тетяни Виноградської, керівниці проєктів міської реформи медицини, перед командою стояло складне завдання. Мова йшла не лише про впровадження технічного рішення, але й про допомогу пацієнтам та медичним працівникам у адаптації до змін, спричинених другим етапом медреформи. Виклики були різноманітними — від низької цифрової грамотності до нерозуміння потреби та суті змін.

Менш ніж за пів року команді Департаменту цифрової трансформації спільно з Департаментом охорони здоров’я вдалося перезапустити медичну інформаційну систему, поширити її на 100% медзакладів та лікарів, значно розширити функціонал технічного рішення. Закладено основу для нових проєктів: розвиток телемедицини, доступні послуги для людей із вадами слуху, встановлення терміналів для оплати послуг у медзакладах. Одночасно велася кампанія з донесення до харків'ян нових цифрових можливостей та навчання медперсоналу.

Дані в центрі медичної реформи

Впровадження медичної інформаційної системи дозволяє перейти до нових підходів роботи з даними і створює низку переваг для пацієнтів, лікарів та управлінців.

  1. Пацієнти отримують легкий доступ до необхідної інформації: переліків лікарів, графіків прийому, видів послуг, що надаються тими чи іншими закладами. Не потрібно бігати по кабінетах або обдзвонювати реєстратури для довідки.
  2. Дані допомагають мінімізувати паперову роботу для лікарів. Всі відомості про пацієнта зібрані в одному місці.
  3. Керівництво закладів охорони здоров’я отримує інструмент для контролю за роботою персоналу та ефективністю впровадження медичної реформи.

Медичні дані є конфіденційною інформацією, що захищається від розголошення законодавством України. Однак за умови знеособлення їх можна оприлюднювати. Це уможливлює використання даних ширшою спільнотою: підприємцями, дослідниками, активістами та журналістами. І, серед іншого, має значний антикорупційний ефект.

Дані забезпечують прозорість діяльності закладів охорони здоров’я. Користувачі можуть моніторити роботу сімейних лікарів щодо проведення прийомів та надання медичних послуг. Це допомагає уникнути додаткової плати за послуги, що фінансуються державою, запобігти маніпуляціям із записом на прийом та іншим сірим схемам.

Фінансування закладів коштом державного бюджету стає цілком підзвітним. Громадяни отримують інформацію про обсяг коштів, який надійшов у лікарню, та кількість послуг, що були надані. Можна легко перевірити, яка медична продукція закуповується за рахунок бюджету.

Аналіз даних про захворюваність дає можливість ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення стосовно розвитку галузі охорони здоров’я. Таким чином, громадськість може сформувати чіткий запит на зміни, а керівництво міста — уникнути політичних спекуляцій та неефективного використання коштів.

Тому дані — це не лише побічний продукт цифровізації процесів. За умови ефективного перевикористання вони можуть стати одним із центральних елементів медреформи, рушієм багатьох інновацій у галузі охорони здоров’я.