ДОЛГУН,
    Кременчуцьке водосховище

    На знімку – верхів'я Кременчуцького водосховища, де частково збереглись від затоплення острови та колишні русла й протоки Дніпра. Найбільша з них носить назву Долгун. Більшість островів – низькі й заболочені, до них дуже важко знайти підхід серед стіни очеретів. Проте є острови і з піщаним берегом, і придатні для стоянки. Чудові місця для бьордвотчінгу, риболовлі та просто втечі від цивілізації в нетрі дикої природи. Наразі триває процес включення цих островів до національного природного парку «Середньодніпровський».

    Дивитися на мапі

    <

    Брусівка,
    Донецька область

    Ліворуч – канал Сіверський Донець-Донбас, який забезпечує водопостачання Донецька та по підводних трубах перетинає річку Казенний Торець. Великий ставок – це відстійник Слов'янської ТЕС. Праворуч – крейдяні гори Сіверського Донця, які охороняються на загальноєвропейському рівні як унікальне природне надбання. А по центру знімка – колишні заплавні ліси, які вже ніколи не будуть затоплені весняними паводками. Ходити ними ми не радимо: там досі залишились міни та розтяжки – наслідки боїв за звільнення цих територій від російсько-терористичних військ у 2014 році.

    Дивитися на мапі

    ЧЕРЕМОШ, Тучапи,
    Івано-Франківська область

    Черемош починається в горах, у селі Устеріки, після злиття притоків – Білого та Чорного. Нижче Черемош впадає в Прут. За Вижницею річка вже тече рівниною й частково втрачає свій гірський характер. Але саме на цій ділянці в Черемоші збереглась найбільша популяція дунайського лосося – риби-ендеміка Карпат, яка досягає довжини до 180 см та ваги до 60 кг. На жаль, річка сильно страждає від незаконного видобутку гравію, що призводить до її обміління. Білі плями посеред русла – широкі кам'янисті коси, які затоплюються водою після кожного сильного дощу, і тому на них немає рослинності.

    Дивитися на мапі

    Рогізна,
    Дністровське водосховище. По руслу йде межа між Хмельницькою та Чернівецькою областями

    Дністровське водосховище з’явилося в 80-их роках минулого століття внаслідок будівництва ГЕС в Новодністровську. Під воду пішло більше десяти населених пунктів, найвідоміший з них – Бакота. Завдяки високим берегам долини Дністра, водосховище вийшло хоч нешироке, але глибоке, віддалено схоже на фіорди – з майже прямовисними стінами. Оскільки течії у водосховищі немає, краще за все ці місця оглянути на моторному човні чи на яхті.

    Дивитися на мапі

    СТРИЙ,
    Гірне, Львівська область

    Стрий, як і всі гірські річки – стрімкий та страшний потік навесні, і мілкий та спокійний влітку. В Гірному великих гір вже немає, тому Стрий тут тече широкою долиною. Популярне місце для риболовлі та відпочинку. Рибалок приваблює велика кількість риби різних видів, відпочивальників – прозора, чиста й прохолодна вода. До речі, саме в Гірному розташована група артезіанських свердловин, які живлять як Дрогобич, так і частково навіть Львів якісною водою.

    Дивитися на мапі

    ДНІСТЕР,
    Горигляди, Тернопільська область

    Дністровський каньйон – одне з семи природних чудес України, входить до складу однойменного національного природного парку. Про красу Дністра можна писати багато, але оцінити її можна тільки під час сплаву. Радимо це зробити – тим більше, що завдяки стрімкому розвиткові туризму в цьому регіоні тепер наявні пропозиції на будь-який смак та гаманець. В лівому нижньому куті карти, на крутих схилах, причаїлась пара печер. Найвідоміша з них носить назву «Печера Відлюдника», з неї відкривається чудовий вид на річку.

    Дивитися на мапі

    ДНІСТЕР,
    У верхній частині – Хмельниччина, внизу – Буковина

    «Змійки» у верхній частині знімка – це затоплені внаслідок будівництва Дністровського водосховища пригирлові частини долин приток Дністра: Смотрича, Мукші, Баговиці та Тернави. А між селами Устя на Хмельниччині та Ворониця на Буковині досі працює паром, який перевозить пасажирів та автомашини – бо до найближчого автомобільного мосту треба робити гак у добрих півсотні кілометрів.

    Дивитися на мапі

    ДНІСТЕР,
    Печорна, Тернопільська область

    Ця річка – у верхній частині знімка. Взагалі тут пролягає межа між двома областями- Чернівецькою та Тернопільською. Знову Дністровський каньйон, про який ми писали вище. Трохи нижче за течією – Заліщики, панорама яких вже давно стала однією з туристичних «візитівок» України. А прямо по центру знімка – місце, де хотіли спорудити одну з шести планованих Верхньодністровських ГЕС, про це ми писали тут

    Дивитися на мапі

    ПІВДЕННИЙ БУГ,
    Ковалівка, Миколаївська область

    На знімку – плавні Південного Бугу недалеко від його впадіння в Дніпро-Бузький лиман. Канали та невеличкі озерця по центру знімка збереглись завдяки місцевим мешканцям, які регулярно їх розчищають, аби рибалити та полювати.

    Дивитися на мапі

    ПІВДЕННИЙ БУГ,
    Миколаїв, Миколаївська область

    Місце впадіння Інгулу в Південний Буг. Більшість мостів на знімку, в тому числі найбільший (Варварівський) – розвідні або поворотні. Бо саме на Інгулі знаходяться всесвітньо відомі миколаївські гіганти суднобудування – які спускали на воду найрізноманітніші типи кораблів, від танкерів до ракетних крейсерів та авіаносців. На жаль, зараз мости розводяться нечасто – але сподіваємось, що це скоро зміниться, й миколаївські суднобудівники відновлять свої колишні потужності.

    Дивитися на мапі

    ЛАТОРИЦЯ,
    Чоп, Закарпатська область

    Великі болота та заплавні ліси в пониззях Латориці були меліоровані та частково осушені ще в часи Австро-Угорщини. Але під час великих опадів у Карпатах річка знову нагадує про себе – і затоплює величезні території.

    Дивитися на мапі

    ДЕСНА,
    Мале Устя, Чернігівська область

    Село Мале Устя знаходиться на великому острові в місці злиття Десни та Сейму. Навколо – основні й старі русла, протоки, стариці, озера. Кожне має свою назву: Чепелиха, Вижівка, В'юнка, Пісня, Десняк, Джерело, Стара Десна. Радимо обов'язково сплавитись тут на байдарках пізньою весною – коли завдяки високому рівню води можна пройти вузенькими старицями та протоками.

    Дивитися на мапі

    ДЕСНА,
    Рудня, Чернігівська область, Козелецький район

    Десна – одна з найбільших річок Європи, яка залишилась у природному стані. В кордонах України на Десні немає жодних водосховищ, хоча в радянський час і намагалися зробити русло прямим. На знімку добре видно звивисті колишні русла Десни (стариці). Весною вони з’єднуються з основним руслом і стають природними нерестилищами риби. А після особливо сніжної зими – як, наприклад, в 2013 році – Десна взагалі розливається на кілометри. Влітку ж, після падіння води, стариці у більшості стають фактично недоступними. Справжнє царство дикої природи недалеко від Києва.

    Дивитися на мапі

    ПРУТ,
    присілок Підліснів, Микуличин і Татарів, Івано-Франківська область

    Річка Прут починається на схилах Говерли, в межах Карпатського національного природного парку. На знімку видно залізницю, побудовану ще в 1870-х роках. На той час це був дуже складний проект. Потічок в лівому верхньому куті – Женець, на ньому знаходиться ще один відомий водоспад – «Гук». А нижче за течією, вже на самому Пруті, знаходиться водоспад – знаменитий Пробій, на якому щовесни відбуваються всеукраїнські каякерські змагання.

    Дивитися на мапі

    ПРИП’ЯТЬ, Чорнобильський біосферний заповідник, Київська область

    Ріка Прип’ять починається в Україні, потім переходить у Білорусь, і лише в районі Чорнобильської зони повертається назад в Україну. Позначені на знімку місця раніше були популярним туристичним маршрутом – тут ходили рейсові катери з Києва на Мозир, а водні туристи-кияни любили сплавлятись на байдарках. В квітні 1986-ого таку такі сплави завершились – а моїх знайомих туристів прямо зі стоянки на березі річки евакуювали солдати. В правому верхньому куті можна побачити, що залишилось від відселеного в 1986 році села Ладижичі.

    Дивитися на мапі

    РОСЬ,
    Городище-Пустоварівське, Київська область

    На знімку – верхів'я ставка на річці Рось вище від села Городище-Пустоварівське. Ставок зробили ще в кінці 19-го століття для потреб цукрового заводу та комплексу водяних млинів. Споруди млинів збереглися досі, й ми радимо читачами відвідати ці пам'ятки індустріальної епохи розвитку держави.

    Дивитися на мапі

    САМАРА,
    Новоселівка, Дніпропетровська область

    Самара – літописна ріка, по якій наші пращури ходили з Дніпра в Азовське море і назад (перетягуючи частину маршруту човни волоком). Гирлову частину Самари в місці впадіння в Дніпро затопило під час будівництва ДніпроГЕС. Серед островів та проток Самари легко заблукати, тому саме тут проводяться щорічні змагання з орієнтування на байдарках «Архіпелаг». А трохи вище за течією зберігся унікальний «Самарський ліс» – один з найпівденніших природних великих лісових масивів України.

    Дивитися на мапі

    ДУНАЙ,
    Вилкове, Одеська область

    Дунай – найбільша річка цивілізованої частини Європи. На знімку можна побачити, як Кілійське гирло Дунаю біля міста Вилкове розходиться на Очаківське та Старостамбульське гирла. Видно каламутну воду Дунаю, який несе в Чорне море наноси з половини Європи, канали-єрики, якими користуються місцеві мешканці-липовани, городи на островах, де вирощують відомий місцевий сорт винограду – «Новак». А в лівому нижньому куті знімка – вже Румунія. Найкращий час для відвідування Вилкового – весна, коли можна скуштувати свіжого дунайського оселедця, та осінь, коли достигає виноград.

    Дивитися на мапі

    ВОРСКЛА,
    Зінці, Полтавська область

    На знімку – аномально високий весняний розлив Ворскли біля села Зінці. Така кількість води буває тут раз на 15-20 років. Добре видно затоплені луки, розташовані на заплаві, поля та окремі господарські споруди. Праворуч на знімку – Новомлинський шлюз-регулятор, на якому нещодавно була споруджена ГЕС. За задумом радянських інженерів, такі шлюзи мали б зупиняти паводки. Проте, як це видно на знімку, шлюз лише збільшив площу, по якій розливається річка.

    Дивитися на мапі

    Дніпро,
    Вишеньки

    Нижче від Києва на Дніпрі збереглось кілька великих островів, що їх не встигли поєднати дамбами та мостами з берегом і, відповідно, забудувати. На знімку видно деякі з них – Дикий, Рославський, Покал. На них гарно запливти човном і стати з наметом на пару днів. Проте треба бути уважним – в тих краях на воді багато потужних катерів, власники яких часто ігнорують правила пересування на воді. Це й не дивно – бо в лівій нижній частині знімка добре видно намив піску та маєтки на «Козинський дамбі» – це і є та легендарна «Конча-Заспа» з оселями можновладців.

    Дивитися на мапі

    Читайте також:

    Бурштин Дністер Бетонна пустеля

    TEXTY.ORG.UA незалежне видання без навʼязливої реклами і замовних матеріалів.
    Щоб працювати і далі нам потрібна ваша підтримка.

тягніть для швидкої навігації слайдами

ДОЛГУН,
Кременчуцьке водосховище

На знімку – верхів'я Кременчуцького водосховища, де частково збереглись від затоплення острови та колишні русла й протоки Дніпра. Найбільша з них носить назву Долгун. Більшість островів – низькі й заболочені, до них дуже важко знайти підхід серед стіни очеретів. Проте є острови і з піщаним берегом, і придатні для стоянки. Чудові місця для бьордвотчінгу, риболовлі та просто втечі від цивілізації в нетрі дикої природи. Наразі триває процес включення цих островів до національного природного парку «Середньодніпровський».

Дивитися на мапі


Брусівка,
Донецька область

Ліворуч – канал Сіверський Донець-Донбас, який забезпечує водопостачання Донецька та по підводних трубах перетинає річку Казенний Торець. Великий ставок – це відстійник Слов'янської ТЕС. Праворуч – крейдяні гори Сіверського Донця, які охороняються на загальноєвропейському рівні як унікальне природне надбання. А по центру знімка – колишні заплавні ліси, які вже ніколи не будуть затоплені весняними паводками. Ходити ними ми не радимо: там досі залишились міни та розтяжки – наслідки боїв за звільнення цих територій від російсько-терористичних військ у 2014 році.

Дивитися на мапі


ЧЕРЕМОШ, Тучапи,
Івано-Франківська область

Черемош починається в горах, у селі Устеріки, після злиття притоків – Білого та Чорного. Нижче Черемош впадає в Прут. За Вижницею річка вже тече рівниною й частково втрачає свій стрімкий гірський характер. Але саме на цій ділянці в Черемоші збереглась найбільша популяція дунайського лосося – риби-ендеміка Карпат, яка досягає довжини до 180 см та ваги до 60 кг. На жаль, річка сильно страждає від незаконного видобутку гравію («шутера», по місцевому), що призводить до її обміління. Білі плями посеред русла річки – широкі кам'янисті коси, які затоплюються водою після кожного сильного дощу, і тому на них немає рослинності.

Дивитися на мапі


Рогізна,
Дністровське водосховище. По руслу йде межа між Хмельницькою та Чернівецькою областями

Дністровське водосховище з’явилося в 80-их роках минулого століття внаслідок будівництва ГЕС в Новодністровську. Під воду пішло більше десяти населених пунктів, найвідоміший з них – Бакота. Завдяки високим берегам долини Дністра, водосховище вийшло хоч нешироке, але глибоке, віддалено схоже на фіорди – з майже прямовисними стінами. Оскільки течії у водосховищі немає, краще за все ці місця оглянути на моторному човні чи на яхті.

Дивитися на мапі


СТРИЙ,
Гірне, Львівська область

Стрий, як і всі гірські річки – стрімкий та страшний потік навесні, і мілкий та спокійний влітку. В Гірному великих гір вже немає, тому Стрий тут тече широкою долиною. Популярне місце для риболовлі та відпочинку. Рибалок приваблює велика кількість риби різних видів, відпочивальників – прозора, чиста й прохолодна вода. До речі, саме в Гірному розташована група артезіанських свердловин, які живлять як Дрогобич, так і частково навіть Львів якісною водою.

Дивитися на мапі


ДНІСТЕР,
Горигляди, Тернопільська область

Дністровський каньйон – одне з семи природних чудес України, входить до складу однойменного національного природного парку. Про красу Дністра можна писати багато, але оцінити її можна тільки під час сплаву. Радимо це зробити – тим більше, що завдяки стрімкому розвиткові туризму в цьому регіоні тепер наявні пропозиції на будь-який смак та гаманець. В лівому нижньому куті карти, на крутих схилах, причаїлась пара печер. Найвідоміша з них носить назву «Печера Відлюдника», з неї відкривається чудовий вид на річку.

Дивитися на мапі


ДНІСТЕР,
У верхній частині – Хмельниччина, внизу – Буковина

«Змійки» у верхній частині знімка – це затоплені внаслідок будівництва Дністровського водосховища пригирлові частини долин приток Дністра: Смотрича, Мукші, Баговиці та Тернави. А між селами Устя на Хмельниччині та Ворониця на Буковині досі працює паром, який перевозить пасажирів та автомашини – бо до найближчого автомобільного мосту треба робити гак у добрих півсотні кілометрів.

Дивитися на мапі


ДНІСТЕР,
Печорна, Тернопільська область

Ця річка – у верхній частині знімка. Взагалі тут пролягає межа між двома областями- Чернівецькою та Тернопільською. Знову Дністровський каньйон, про який ми писали вище. Трохи нижче за течією – Заліщики, панорама яких вже давно стала однією з туристичних «візитівок» України. А прямо по центру знімка – місце, де хотіли спорудити одну з шести планованих Верхньодністровських ГЕС, про це ми писали тут

Дивитися на мапі


ПІВДЕННИЙ БУГ,
Ковалівка, Миколаївська область

На знімку – плавні Південного Бугу недалеко від його впадіння в Дніпро-Бузький лиман. Канали та невеличкі озерця по центру знімка збереглись завдяки місцевим мешканцям, які регулярно їх розчищають, аби рибалити та полювати.

Дивитися на мапі


ПІВДЕННИЙ БУГ,
Миколаїв, Миколаївська область

Місце впадіння Інгулу в Південний Буг. Більшість мостів на знімку, в тому числі найбільший (Варварівський) – розвідні або поворотні. Бо саме на Інгулі знаходяться всесвітньо відомі миколаївські гіганти суднобудування – які спускали на воду найрізноманітніші типи кораблів, від танкерів до ракетних крейсерів та авіаносців. На жаль, зараз мости розводяться нечасто – але сподіваємось, що це скоро зміниться, й миколаївські суднобудівники відновлять свої колишні потужності.

Дивитися на мапі


ЛАТОРИЦЯ,
Чоп, Закарпатська область

Великі болота та заплавні ліси в пониззях Латориці були меліоровані та частково осушені ще в часи Австро-Угорщини. Але під час великих опадів у Карпатах річка знову нагадує про себе – і затоплює величезні території.

Дивитися на мапі


ДЕСНА,
Мале Устя, Чернігівська область

Село Мале Устя знаходиться на великому острові в місці злиття Десни та Сейму. Навколо – основні й старі русла, протоки, стариці, озера. Кожне має свою назву: Чепелиха, Вижівка, В'юнка, Пісня, Десняк, Джерело, Стара Десна. Радимо обов'язково сплавитись тут на байдарках пізньою весною – коли завдяки високому рівню води можна пройти вузенькими старицями та протоками.

Дивитися на мапі


ДЕСНА,
Рудня, Чернігівська область, Козелецький район

Десна – одна з найбільших річок Європи, яка залишилась у природному стані. В кордонах України на Десні немає жодних водосховищ, хоча в радянський час і намагалися зробити русло прямим. На знімку добре видно звивисті колишні русла Десни (стариці). Весною вони з’єднуються з основним руслом і стають природними нерестилищами риби. А після особливо сніжної зими – як, наприклад, в 2013 році – Десна взагалі розливається на кілометри. Влітку ж, після падіння води, стариці у більшості стають фактично недоступними. Справжнє царство дикої природи недалеко від Києва.

Дивитися на мапі


ПРУТ,
присілок Підліснів, Микуличин і Татарів, Івано-Франківська область

Річка Прут починається на схилах Говерли, в межах Карпатського національного природного парку. На знімку видно залізницю, побудовану ще в 1870-х роках. На той час це був дуже складний проект. Потічок в лівому верхньому куті – Женець, на ньому знаходиться ще один відомий водоспад – «Гук». А нижче за течією, вже на самому Пруті, знаходиться водоспад – знаменитий Пробій, на якому щовесни відбуваються всеукраїнські каякерські змагання.

Дивитися на мапі


ПРИП’ЯТЬ, Чорнобильський біосферний заповідник, Київська область

Ріка Прип’ять починається в Україні, потім переходить у Білорусь, і лише в районі Чорнобильської зони повертається назад в Україну. Позначені на знімку місця раніше були популярним туристичним маршрутом – тут ходили рейсові катери з Києва на Мозир, а водні туристи-кияни любили сплавлятись на байдарках. В квітні 1986-ого таку такі сплави завершились – а моїх знайомих туристів прямо зі стоянки на березі річки евакуювали солдати. В правому верхньому куті можна побачити, що залишилось від відселеного в 1986 році села Ладижичі.

Дивитися на мапі


РОСЬ,
Городище-Пустоварівське, Київська область

На знімку – верхів'я ставка на річці Рось вище від села Городище-Пустоварівське. Ставок зробили ще в кінці 19-го століття для потреб цукрового заводу та комплексу водяних млинів. Споруди млинів збереглися досі, й ми радимо читачами відвідати ці пам'ятки індустріальної епохи розвитку держави.

Дивитися на мапі


САМАРА,
Новоселівка, Дніпропетровська область

Самара – літописна ріка, по якій наші пращури ходили з Дніпра в Азовське море і назад (перетягуючи частину маршруту човни волоком). Гирлову частину Самари в місці впадіння в Дніпро затопило під час будівництва ДніпроГЕС. Серед островів та проток Самари легко заблукати, тому саме тут проводяться щорічні змагання з орієнтування на байдарках «Архіпелаг». А трохи вище за течією зберігся унікальний «Самарський ліс» – один з найпівденніших природних великих лісових масивів України.

Дивитися на мапі


ДУНАЙ,
Вилкове, Одеська область

Дунай – найбільша річка цивілізованої частини Європи. На знімку можна побачити, як Кілійське гирло Дунаю біля міста Вилкове розходиться на Очаківське та Старостамбульське гирла. Видно каламутну воду Дунаю, який несе в Чорне море наноси з половини Європи, канали-єрики, якими користуються місцеві мешканці-липовани, городи на островах, де вирощують відомий місцевий сорт винограду – «Новак». А в лівому нижньому куті знімка – вже Румунія. Найкращий час для відвідування Вилкового – весна, коли можна скуштувати свіжого дунайського оселедця, та осінь, коли достигає виноград.

Дивитися на мапі


ВОРСКЛА,
Зінці, Полтавська область

На знімку – аномально високий весняний розлив Ворскли біля села Зінці. Така кількість води буває тут раз на 15-20 років. Добре видно затоплені луки, розташовані на заплаві, поля та окремі господарські споруди. Праворуч на знімку – Новомлинський шлюз-регулятор, на якому нещодавно була споруджена ГЕС. За задумом радянських інженерів, такі шлюзи мали б зупиняти паводки. Проте, як це видно на знімку, шлюз лише збільшив площу, по якій розливається річка.

Дивитися на мапі


Дніпро,
Вишеньки

Нижче від Києва на Дніпрі збереглось кілька великих островів, що їх не встигли поєднати дамбами та мостами з берегом і, відповідно, забудувати. На знімку видно деякі з них – Дикий, Рославський, Покал. На них гарно запливти човном і стати з наметом на пару днів. Проте треба бути уважним – в тих краях на воді багато потужних катерів, власники яких часто ігнорують правила пересування на воді. Це й не дивно – бо в лівій нижній частині знімка добре видно намив піску та маєтки на «Козинський дамбі» – це і є та легендарна «Конча-Заспа» з оселями можновладців.

Дивитися на мапі

TEXTY.ORG.UA
незалежне видання
без навʼязливої реклами і замовних матеріалів.
Щоб працювати і далі нам потрібна ваша підтримка.

Читайте також:

Бурштин Дністер Бетонна пустеля

Created by TEXTY

texty.org.ua