Вже вчетверте «Радіо Аристократи» оголосили переможця премії Aprize за найкращий український альбом року. Цього року пальму першості отримав альбом «Пушка» від alyona alyona. І попри те, що головну нагороду завжди отримує лише один виконавець, роботи інших музикантів не обділені увагою.

Цим матеріалом ми пропонуємо вам зануритися у світ музики та дізнатися більше про 622 українських релізи, що були створені нашими музикантами у 2019 році.

Для того, щоб обрати кращий альбом, редакція Радіо Аристократи відшукує та прослуховує всі альбоми, видані українцями в межах країни чи за її кордонами. Для нас принципово зібрати всі релізи (так у музичній індустрії називають альбоми, кліпи чи пісні, випущені публічно) на сайті aprize.com.ua. Таким чином ми створюємо своєрідний музичний архів, відкритий для всіх. Знайти всі альбоми важко, ця робота триває цілий рік. Ми стежимо за музичними майданчиками, спілкуємося з лейблами (компаніями звукозапису), переглядаємо сторінки в соціальних мережах, контактуємо з музикантами і т. д. Але саме завдяки цьому відкриваються нові пласти цікавої інформації, і ми можемо показати їх вам.

Розпочнемо з головного. У 2019-му році організатори премії Aprize зафіксували 622* українських релізи, що на дві сотні більше, ніж у 2018-му. До речі, статистику по обох цих роках ви можете порівняти, бо цей проект ми робимо разом вдруге.

Якщо ви стежили за перебігом премії, то могли помітити, що офіційна цифра по кількості усіх альбомів відрізнялася. Організатори повідомляли про 606 альбомів, тож звідки з’явилося ще 16? Дійсно, віднайти точну кількість наразі майже неможливо, бо не існує офіційного реєстру. Тому завжди існує ризик похибки, яка цього разу, на жаль, сталася – і про деякі релізи стало відомо пізніше.

Нас цікавлять різні критерії. Жанри, міста, альбоми-дебютанти, мова, дата виходу, інші раптові та неочікувані дані.

Перемикаючись між вкладками, можна побачити розподіл альбомів за стилем, статтю, мовою, регіоном, а також подивитись, які виконавці потрапили в довгий і короткий листи премії. Кожен маркер — один альбом. Наведіть на нього мишею, аби подивитись детальну інформацію. Візуалізація містить повноформатні альбоми (LP) за 2018 та 2019 рр.

Українські альбоми

[ клікайте на трикутничики, щоб прослухати ]

Звернімося до цифр

Таймінг

Прослухати всі альбоми - це витратити 18318 хвилин, або 305 годин, або 13 днів.

Мова

Найпродуктивніші міста

Раптові цікаві дані

Теми

Теми композицій досить різноманітні, проте аристократам все ж вдалося згрупувати певну кількість треків 2019 року в плейлисти, які також можна знайти на сайті премії, або перейшовши напряму за посиланням:

Команда зізнається, що часто чує питання: «Навіщо стільки роботи для того, аби відзначити нагородою лише один альбом?». Насправді, відповідь очевидна: «Ми дуже цінуємо наших виконавців та пишаємося ними. Любимо українську музику і ставимо її в ефір не через квоти. Хочемо, щоб наші співгромадяни приділяли їй більше уваги, розширювали кордони своїх знань про неї, робили для себе відкриття та додавали їх у свої плейлисти. І якщо ми можемо щось для цього зробити – ми робимо».

Нагадаємо, що Aprize — це незалежна музична премія за найкращий альбом року, започаткована в 2016 році командою Радіо Аристократи. Переможцями минулих років стали гурт DakhaBrakha з альбомом «Шлях» (2016), MARU з альбомом «1» (2017) та «Моzаїка» від Onuka (2018).

Найкращим альбомом 2019 року визнано роботу «Пушка» реп-виконавиці alyona alyona.

Альбоми минулого року досліджуйте тут: